Menu

.      

Avatud talude päev: elu Kõrgemäel

  • Kirjutas Gregor Saluveer

Perenaine Klarika Hirv tutvustamas Kõrgemäe talu maid, kus elab üle saja talulooma. Fotod: GREGOR SALUVEER

EDUKAS TALU ❯ Lasva valla Tammsaare küla Kõrgemäe mahetalu võttis pühapäeval toimunud avatud talude päeval külalisi vastu terve päeva jooksul. Pererahvas näitas taluloomi, pakkus maitsta ja kaasa osta talu toodangut ning rääkis, kuidas toimub elu maal.

Kõrgemäe pererahvas kolis tallu 1992. aastal, seejärel asuti ka talu uuendama. Talupidamise eest kannab hoolt kuuelapseline pere peamiselt ise. Kuna poegi on perekonnas vaid üks, ei lahterdata Kõrgemäe talus talutöid meeste ega naiste omadeks.

„Kui on vaja traktorile istuda, tuleb ka naisel seda teha, mingit haletsust meil ei ole,” ütles Kõrgemäe talu perenaine Klarika Hirv. Lasterikkas peres on au sees ka käsitöö ja seltsitegevus. Klarika on valitud ka Võrumaa aasta emaks 2011, Kõrgemäe talu on valitud kauneimaks Eesti koduks 2002. aastal.

Nimi elust enesest

Fotod: GREGOR SALUVEER

Tammsaare küla on oma nime saanud elust enesest. Külas laiub iidne tammemets, mille puud sirguvad ka kohalike talude ümbruses. Kõrgemäe talus tegeletakse peamiselt teravilja- ja piimakarjakasvatuse ning mitmete koduste toodete valmistamisega.

Peale rohusööda kasvab talu põldudel teravili, kohapeal valmistatakse sõira, küpsetatakse leiba, tehakse torte, muid küpsetisi ja käsitöökomme. Viimaseid oli talupäeval võimalik ka ise teha ja osta. Käsitööhuvilised said avatud talude päeval tutvuda tikandite, käterätipitside ja nukkudega.

Talus ka nukkude tuba

Klarika vanaema mitte ainult ei vastuta Kõrgemäe „nukutoas” oleva mitmesaja nuku eest, vaid teeb ka isiklikult neile kõigile kleidid.

Praegune Kõrgemäe talu laut valmis 2003. aastal ja selles elab umbes 100 looma. Nende hulgas on 47 lüpsilehma, ülejäänud on noorloomad. Eraldatud alal lauda läheduses elab hetkel ema poolt hüljatud mägiveis, kellele leiti Kõrgemäe talus varjupaik.

Tõeline tütarlastemagnet on aga Kõrgemäe talu mitmesaja nukuga ülakorrus. Niiöelda muuseumi tarbeks on esemeid kogutud kokku erinevatest Eesti kohtadest. Kleidid ja riided nukkudele on teinud Klarika vanaema.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD