Menu

.      

Kutseharidus- keskuse õppurid kritiseerivad inglise keele õpet

Võrumaa kutsehariduskeskuse tudengid (vasakult) Maris Ojassalu, Kerli Metsaots ja Ann Reili on mures inglise keele õpetamise pärast koolis.  Foto: Võrumaa TeatajaPROBLEEM • Grupp Väimelas asuva Võrumaa kutsehariduskeskuse (VKHK) tudengeid kritiseerivad kooli inglise keele õpet, sest õpilased pole rahul õpetaja kutsetööga ja neil puudub võimalus valida õpetajat.

„Õpetaja alandab tundides õpilasi ja sõimab neid,” võttis mure kokku VKHK turismi ja toitlustuse eriala esimese kursuse üliõpilane Kerli Metsaots. Tema väitel on õpilased pöördunud oma murega kooli juhtkonna poole ja allkirju kogunud, ent pole probleemile lahendust saanud.

Metsaots rääkis, et probleem on olnud juba aastaid, aga seni pole koolis mitte midagi ette võetud. „Oleme käinud isiklikult kooli juhtkonnaga rääkimas, arutanud teemat mitmete persoonidega, kuid vastuseks oleme saanud, et kannatage ära, see on alguse asi,” ütles ta.

Tudengite püstitatud probleem on mitmeid kordi kuhugi viimata maha maetud. „Asi on muutunud juba tõsiseks, kuna siin koolis pole võimalik inglise keeles käia,” kõneles Kerli Metsaots, „igapäevane alandamine hakkab juba närvidele mõjuma.”

Metsaotsa kursusekaaslane Maris Ojassalu, kes on ühtlasi kooli õpilasesinduse liige, ütles, et õpetaja sõimab õpilasi lollideks ja küsib, palju õpilased põhikoolis õpetajale maksid, et neid inglise keeles läbi lasti? Selline suhtumine on õpilastele alandav ja pannud neid mõtlema kooli vahetamise peale.

„Mul on kogu elu olnud inglise keel viis, kuid nüüd on see õppeaine muutunud ebameeldivaks,” rääkis Ojassalu. Tema väitel on mõnel õpilasel jäänud inglise keele pärast kool üldse lõpetamata.
Kerli ja Marise kursusekaaslane Ann Reili sõnas, et kord palus õpetaja õpilastel kirjutada, kuidas ta neid aidata saab. Vastuste peale naeris ta õpilased välja ja ütles, et nad peavad kõike juba ise oskama. Lisaks sellele luges ta need anonüümsed arvamused teiste kursuste õpilastele ette, naerdes õpilaste üle.

Õpilasi häirib asjaolu, et õpetaja ei lase ukse taga ootavaid tudengeid loengusse, keerates ukse lukku, kuigi hilinemisel võib olla mõjuv põhjus.

Õpilastel on soovitatud probleemi lahendamiseks võtta eraõpetaja, ent noortel pole selleks raha. Õpe kutsehariduskeskuses on küll tasuta, aga ühiselamu eest tuleb maksta 50 eurot kuus, lisaks kulub veel raha toidule ja riietele, nii et kogukulu on õpilastel 250-300 eurot kuus.

 

Kuidas kommenteerite tudengite muret seoses inglise keele õpetajaga?

Vastab Võrumaa kutsehariduskeskuse direktor Tanel Linnus: „Õpetaja Irja Lehtmets on oma tööd hästi tundev pedagoog, ta on ematsonaalne inimene. Võrumaa kutsehariduskeskuses on reegel, et iga aine lõppedes täidab õpilane tagasisidelehe, mille alusel saab hinnata ka õpetajate tööd. Vaadates õpilaste hinnanguid õpetaja Irja Lehtmetsa tööle, on arvamused seinast seina. Osa peab teda suurepäraseks õpetajaks, kel on lai silmaring ja õpilasi toetav suhtumine (niisugune arvamus on valdav), samas on õpilasi, kelle arvates on ta oma ütlustes väga kriitiline ning terav ega pööra kõigile õpilastele võrdselt tähelepanu.

Õpilaste koolist väljaarvamine on tavaliselt seotud õpilaste halva õppeedukusega, kus nad ei saa hakkama vähemalt kolmes-neljas õppeaines. Viimase kümne aasta jooksul ei ole mitte kedagi kooli nimekirjast välja arvatud inglise keele mitterahuldava hinde pärast. Meil puuduvad andmed/faktid, et keegi on koolist lahkunud just õpetaja Irja Lehtmetsa pärast.

Samas on selge, et rakenduskõrghariduslikel õppekavadel õppijad on täiskasvanud inimesed, kes saavad kindlasti oma probleemidele lahenduse, kui arutavad seda ausalt ja avameelselt kõigi osapooltega. Mitte üheski konfliktis ei ole probleemid ühepoolsed. Samas on selge, et lahendused ei saa tulla väljastpoolt kooli.

Oleme õpetaja Irja Lehtmetsaga probleemist vestelnud ning järgmise tegevusena on kavas ühisistumine kooli juhtkonna, õpetaja ja nimetatud kursusega.”

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD