Menu

.      

Kas saksa täpsus maksis koha?

Nõukogude ajal oli kombeks öelda, et eestlased täidavad vene rumalaid otsuseid saksa täpsusega. Nüüd võis just saksa täpsus maksta koha Võru Soojuse pikaaegsele juhile Ilmar Sillale.


Kuigi Sild ise eitab, et lasti kohalt lahti kõrgendatud keskkonnatasu pärast ning Võru Soojuse uue omaniku, Saksa firma Danpower GmbH esindaja Kairi Wolff seda otseselt ei kinnita, peab soojafirma maksma ligi 30 000 eurot täiendavat tasu ettevõtte enda süül. Vähemalt selline on saastetasudega tegeleva keskkonnaameti seisukoht.


Ilmar Sild räägib praegu, pärast lahtilaskmist juttu, et ta teadis koha kaotust juba ette ja kohvrid olid juba nii-öelda pakitud. Samas oli Sild veel suvel täis teotahet, rääkis ettevõtte uutest suundadest ja plaanidest ning miski ei andnud märku sellest, et ta võidakse lahti lasta. Võru Soojuse juhatuse liige, Danpoweri esindaja Markus Süssmann ning Danpoweri juht Sven Schmieder kinnitasid, kui head töötajad on Võru Soojusel ning kui rahul nad on Ilmar Silla tegevusega. Mehed olid ostu-müügilepingu sõlmimisel sõna otseses mõttes kaelakuti koos ja mitte miski ei andnud märku sellest, et mõned kuud hiljem lähevad nende teed lahku. Vastupidi, sakslased rääkisid, et erinevalt soomlastest ja rootslastest, kes toovad juhtideks pärast firma ülevõtmist kohe oma inimesed, usaldavad nad kohapealseid juhte. Nende väitel omavad kohapealsed juhid unikaalseid teadmisi, millele Saksamaalt vajadusel nõu ja jõuga abiks ollakse.


Tahaks väga loota, et Ilmar Silla lahtilaskmine oli tõepoolest seotud ettevõtte tegevuses auditeerimise käigus avastatud puudustega ehk siis saksa täpsusega asjaajamisel. Kui aga ettevõtte pikaaegne juht pidi lahkuma pelgalt seetõttu, et tema rahvus polnud õige, siis seab see Võrru investeerinud Saksa firma ühele pulgale kõigi nende arvukate Skandinaavia ettevõtetega, kes Eestisse investeerides on toonud juhtideks kohe oma inimesed. Kui kohapealseid juhte ei hinnata, tähistab see uue mõisaaja algust Eesti ajaloos.

20 PÄEVA ENIMLOETUD