Menu

.      

Jõulueelne turg oli talvine ja tuuline

Ilmar oma kaubaga turul trotsis nagu teisedki külma ja vinget tuult. Foto: Joosep AaderTURUJUTT • Oli tegemist, et soojast autost välja saada, kuid turumüüjad seisid vapralt oma kauba juures ega teinud teist nägugi. „Kas sa järgmisel laupäeval kah turgu tuled?” päris üks naine teise käest ja vastuseks kuuldus, et ei tea kas turgu enam ongi. Laua taga seisev müüja kostis vahele, et vast ikka on, tema tuleb küll proovima.


Aga proovimas vist olidki siin kõik, sest rahvast ju oli, aga ostmist suhteliselt vähe.  Osteti mett ja lõnga. Pooleliitrine meepurk maksis ikka nii viis-kuus eurot. Lõngavihid olid enamasti naturaalset värvi, palju oli mitmes toonis halli. Mõtlesin, et naturaalsete värvidega saaks imeilusa vesti või kampsuni ja küllap oli teisigi selliseid mõtlejaid, sest lõnga ostetigi vihi värvi järgi.


Samas müüdi ka villaseid sokke ja need olid küll värvilised ja maksid keskeltläbi kaheksa eurot. Lõngavihi sai kah kätte seitsme-kaheksa euroga. Võis ka odavam olla, sest kõik sõltus vihi suurusest.


Jõhvikaid müüdi seekord 3.50 eurot kilo. Kuu aega tagasi oli 2.50 eurot kilo. Osteti sellegi poolest, sest jõhvika morsile pole pühade ajal vastast. Ka õunu müüdi, aga 1.20 eurot kilo eest on palju, kui poes pole nii kalleid. Kuid küsija suu peale ei lööda ja võibolla müüja pererahvas näeb tõesti õunapuudega õunte hinda väärt vaeva.


Turul sai osta veel sibulat, küüslauku ja kartuleid. Neid oli päris mitut sorti ja kaubikus külmavarjus. Hind kõikus kahekümnest sendist neljakümne sendini kilo eest.


Nagu ikka müüdi turul muna ja kuivatatud maitseaineid. Enamik varjualuseid lette võttis enda alla rõivakaup. Selle peale ollakse pahane, aga ostetakse siiski, sest olgem ausad – siit saab mõnegi hilbu odavamalt selga. Rääkimata muidugi kasutatud rõivastest, sest ka neil on oma koht meil paljudel igapäevaelus.


Kui otsisime kellega aasta viimasest turupäevast paar sõna rääkida, leidsime Osula lähedalt talust turule sõitnud Ilmari. Oli teine vaikne ja lahke vanahärra, kes lausa igal turupäeval pole kohal, aga seekord oli. Ta müüs hernest, uba, kuremarju, mett ja vihilõnga. Lõng oli tal villa vastu vahetatud, ilus loodushall tumedam ja heledam. Jõhvikad olid kõik tumepunased, lõhnasid hästi ja nende eest küsis Ilmar 3.50 eurot liitri eest. Mett müüs Ilmar nagu teisedki viie euroga ja mees ütles, et tal on kodus kümme mesitaru, ning sellest aitab. Ilmarilt sai ka luuda paari euroga osta.


Läinud aasta kohta ütles mees, et see oli keskmine – ei hea ega halb. Aga Eestimaal ongi enamuses sellised aastad. Me oleme sellega harjunud ja ära on elatud ka vaesematel aegadel.


Küllap on igal perel midagi jõululauale panna ja seda ei pea palju olema. Rõõmu saab tunda paljudest muudestki asjadest kui söömisest. Ja kui toas on kuusk, millel küünlad säramas, siis on ka õnnetunne majas.

 

• Hinnad Võru taluturul 15. detsembril


Kartul 20–40 eurosenti/kg
Sibul 40–60 eurosenti/kg
Küüslauk 5 eurot/kg
Jõhvikad 3.50 eurot/kg
Munad keskmiselt 1.40 eurot/10 tk
Õunad kuni 1.20 eurot/kg
Vihilõng 7–8 eurot/viht

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD