Menu

.      

Setodelt on õppida kogu Eestil

Öeldakse, et kui seto sündis, siis juut nuttis. See tähendab, et setod on oma asjade ajamisega veel paremini hakkama saanud kui juudid. Seetõttu pole vaja Eesti juhtidel kaugele minna, et elutarkust koguda – piisab sellest, kui end mõnda aega setode juures koolitada.


Reedel Misso rahvamajas Setomaa Valdade Liidu 20. aastapäeva puhul peetud ettekannetest koorus välja tõdemus, et setode edu aluseks on oskus oma naabritega hästi läbi saada. Põlva vallavanem Georg Pelisaar ütles muu hulgas, et oskus toime tulla on võimaldanud setodel läbi aastasadade alles jääda. Pelisaar tõi kingituseks kaasa raamatu Balti keti 25. aastapäevast ja pani setodele südamele, et kui ise endast märku ei anna, siis tehakse sulle ära. Ühtlasi soovitas ta hoida kõrgel seto marki, näiteks teha parimat õlut. „Seto asi pias olema kimmäs ja hüä asi,” märkis Pelisaar. Ta kiitis setosid, kes on suutnud väikse rahvakilluna oma kultuuri alal hoida ja seda arendada.


Setomaa Valdade Liidu juhatuse esimees Margus Timmo tuletas meelde, et kõik inimesed loovad iga päev uut reaalsust enda ümber ja tulevik kujuneb just selliseks, millisena inimesed usuvad ta olevat. „Tähtis on koos olla inimestega, kellega seda uut maailma luua,” rääkis Timmo, „vaja on tunnetada, mis roll minul on täita. Kas kopeerin või loon uut, kas elan hirmus või armastuses. Oled selline, mida usud. Elu on nii ilus, kui ilusaks me tema usume.” Kuldsed sõnad, mida kahjuks ei kuule Eesti riigi juhtide suust. Neid sõnu kuulates tuli tahtmine saata riigi juhid kohustuslikus korras setode juurde koolitusele. Elu koolitusele. Setod on pidanud hakkama saama ja toime tulema nii praegu kui ka varasematel aastasadadel märksa raskemates tingimustes kui eestlased. Kuigi seto keele valdajaid on Eestis vaid 10 000 ringis, on nad sarnaselt võrokestega suutnud oma kultuuri ja keelt elusana hoida ning seda edasi arendada. See näitab, et setod pole kaotanud usku endasse ega oma rahvasse. Pole kaotanud usku, mis eesti rahval on kahjuks kadumas.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD