Menu

LED välisvalgustid – kuidas valida õige värvitemperatuur?

  • Kirjutas Sisuturundus

Foto: Shutterstock.com

Kaalud uut välisvalgustussüsteemi? Esmalt on oluline mõista, mida tähendab värvitemperatuur ja mis on valguse olemus, erinevat tüüpi valguse mõju ja nende poolt kasutatavaid valgusallikaid. 1a.ee teeb väikese kokkuvõtte!

Kaasaegsete valgustustehnoloogiate abil saavad koduomanikud valida mitte ainult oma valgustite heleduse, vaid ka värvustemperatuuri. Kelvini kraadides (K) mõõdetuna tekitavad madalamad temperatuurid soojemat merevaigukollast tooni, kõrgemad temperatuurid aga jahedamat ja valget valgust. Mida siis eelistada?

Mis on värvitemperatuur?

Värvitemperatuur on lihtsalt see, kui külm või soe on valgustus, või teisiti öeldes, kui kollast või valget valgust LED välisvalgustid eraldavad. Oluline on kasutada õiget tüüpi elektripirne erinevates välisvalgustites. Puuduvad konkreetsed reeglid, sest sõltuvalt meeleolust või efektist, mida soovid luua, võid oma maastiku eri osade jaoks vajada erinevat tüüpi valgustust.

Parim värvitemperatuur sinu välisvalgustuse jaoks on tõesti valiku küsimus. Ja parim valik on see, mis loob soovitud efekti:

Soe valge (2700K). Sarnaselt halogeen-tüüpi maastikuvalgustusega on see kõige eelistatavam värvitemperatuur maastiku valgustuseks.

Soe või looduslik valge (3000K). Märgatavalt jahedam kui 2700K, kipub taimestikus rõhutama rohelisi ja siniseid toone.

Külm valge (4000K). Võrreldes 2700K-ga üsna sinakas, kasutatakse mõnikord sinise taimestiku valgustamiseks.

Arhitektuur vs taimed

Foto: Shutterstock.com

Elamute välisvalgustuses kasutatav peamine kelvini vahemik on 2500–4000 000. Rusikareeglina kasutatakse arhitektuurielementide puhul soojemat värvitemperatuuri (vahemikus 2500–2700 k) ja maastikul veidi madalamaid temperatuure (tavaliselt 3000–4000 k).

Paljud taimed näivad looduslikumad, kui neid valgustatakse kõrgema kelvini valgusallikaga. Kõrgelt ülevalt alla puude valgustamisel on 4000k parim, kuna see jäljendab loodusliku kuuvalguse tooni (tavaliselt nimetatakse seda "kuuvalguseks").

Maastikul eelista sooja valgust

Foto: Shutterstock.com

Välismaastike valgustamisel hoidu jahedast värvitemperatuurist. Sinakat tooni jahedam temperatuur võib keskkonna muuta ebaloomulikuks. Selle asemel vali pigem soe valgustus: 2700K LED on ideaalne ja 3000K on samuti mõistlik. 2700K temperatuur pakub väga rahustavat ja looduslikku tooni, mis jäljendab lõkke sooja kuma. Sellisena sobib see ideaalselt lõõgastava ja mugava koduaia kujundamiseks.

Õige valgustus annab aiale viimase lihvi. Vali 1a.ee nutipoest sobiva värvitemperatuuriga kvaliteetsed LED välisvalgustid ja too oma aia ilu ja võlu esile. Kiire tarne ja head garantiitingimused on ainult boonuseks!

Sisuturundus

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD