Menu

Miks on oluline valida iga spordiala jaoks vastav riietus?

  • Kirjutas Sisuturundus

Miks on oluline valida iga spordiala jaoks vastav riietus?

Trenni jaoks riietudes on oluline valida rõivastust mitte välimuse, vaid ennekõike funktsionaalsuse järgi. Õige spordiriietus on heade tulemuste alus, mistõttu on tähtis, et iga spordialaga tegeledes kantaks selleks vastavat kehakatet.

Asjakohane rõivastus parandab sooritust, kaitseb vigastuste eest ning võib isegi taastumisele kaasa aidata. Järgnevalt anname mõned näpunäited, mida ja millal kanda, et sinu trenn võimalikult efektiivne oleks.

Matkamine

Värskes õhus matkamine on üks parimaid viise, kuidas oma keha ja vaimu turgutada. Kuigi see võib tunduda lihtsa alana, teevad paljud matkaks riietudes vigu, mis võivad hiljem viia haiguseni.

Matkale minnes on tähtis riietuda kihiliselt. Kuna Eesti ilmastik on tihti ettearvamatu, annab kihiline riietumine ettevalmistuse nii külmakraadideks kui ka palavaks päikeseks.

Lisaks riietuse kihilisusele on oluline ka selle hingavus ning veekindlus. Meriinovill on hingav materjal, mis on nii tuulekindel kui ka märgumatu. Tänu sellele on see aluskihina ideaalne igas spordialas. Thermowave.com veebipoes on selleks puhuks lai valik meriinovillast keskkonnasõbralikke spordiriideid.

Jooksmine

Jooksuriiete valimisel on samuti tähtis ilmastikuga arvestada. Eestis on neli aastaaega ning seega peaks talvine jooksuriietus suvisest erinema. Tuleb meeles pidada, et pole halba ilma, vaid vale riietus.

Ka jooksuks valmistudes on kihiline riietus esmatähtis. Spordipesu peaks keha pinnalt niiskuse kiiresti eemale juhtima ning teise kihina tuleks valida olenevalt ilmast kas lühikeste või pikkade varrukatega särk. Viimase ja kolmanda kihina tõmba selga tuulejope.

Jooksma minnes on parem alguses kergelt külma tunda kui lasta pärast kehal üle kuumeneda. Vastasel juhul kasutab keha enda jahutamiseks liialt energiat ning tekib kurnatus.

Rattasõit

Rattasõiduks õige riietuse valimine teeb sõidu mugavamaks ja kogemuse meeldivamaks. Mägirattasõiduks riietutakse erinevalt kui tavaliseks rattasõiduks, mistõttu keskendume selles artiklis tavalisele rattasõidule.

Nagu teistegi spordialade puhul, nõuab ka rattasõit kihilist riietumist. Spordipesu eesmärk on kehatemperatuuri reguleerimine ning niiskuse teistesse riidekihtidesse juhtimine. See võib olla tehtud tehiskiusudest, villast või meriinovillast. Viimase kiud on väga peened ning erinevalt lambavillast ei torgi.

Pealiskihtide valimisel jälgi, et riie oleks tuulekindel. Samuti peaksid kõik kihid hingavad olema, et niiskus sinu sõitu häirima ei hakkaks.

Suusatamine

Suusatades ei tohiks hakata külm. Sellest tulenevalt on tähtis, et tuul kehale ligi ei pääseks. Küll aga peaks suusariietus võimalikult õhuke olema, et keha liigselt higistama ei hakkaks.

Oluline on pöörata võrdset tähelepanu nii aluskihile kui ka väliskihile. Kui spordipesu pole ilmale vastav, hakkab külm olenemata sellest, kui kallist suusajakki parasjagu kannad. Tähtis on ka teine kiht, mis on mõeldud tuule eest kaitsmiseks. See peaks olema võimalikult õhuke ning mugav.

Lumelauasõit

Ilm võib mägedes muutlik olla ning seega on õige riietus lumelauasõidul väga oluline. Südatalvel võib temperatuur väga madalale laskuda ning sellele lisandub veel tuulekülm.

Miks on oluline valida iga spordiala jaoks vastav riietus?

Selleks, et sõites jahe ei hakkaks, on vaja tuulekindlaid riideid. Samuti on tähtis, et rõivastus aitaks sul kuivana püsida. Riiete hingavus on tähtis iga temperatuuriga. Ülekuumenenud keha kulutab liialt energiat, mistõttu tekib sporti tehes väsimus kiiremini.

Kokkuvõte

Õigete spordiriiete soetamine võib olla kulukas. Tegemist on aga investeeringuga, mis teeb trenni tegemise nauditavamaks ja mõnusamaks ning võib aidata tulemusi parandada. Kui sul on uued riided ostetud, ära unusta nende eest ka korralikult hoolt kanda, et saaksid kvaliteetseid spordirõivaid ka aastate pärast kanda.

Sisuturundus

20 PÄEVA ENIMLOETUD