Menu

.      

Vahva vanaema Floreida elujõu saladus on omakasvatatud toit

Floreida koos vana ja uuega: vasakul vana, sõja ajal maa sisse  peidetud Naumanni õmblusmasin ning paremal uus auhinnaks saadud Brotheri õmblusmasin. Foto: IRJA TÄHISMAA VAHVA VANAEMA PÕLVAMAALT • Kui „Lõuna-Eesti vahvaima vanaema” konkursi esimene koht läks Valgamaale, siis teine Põlvamaale Kanepi vallas asuvasse Närapää külla. Seal, väikeses lillepeenardest ümbritsetud majakeses elab Floreida Tiisler (85) koos oma kaheksa koerakese, tütre Liia ja tütrepoeg Antiga.

Anti (23) oligi see, kes vanaema konkursile esitas, kirjutades meile nii: „Lahe vanaema, oskab teha nalja. Peol võtab terviseks pitsi-poolteist punast napsu, vahest jõuab veel ka tantsu lüüa, kui väga-väga vaja on. Jaksab ka jagada maid veits joogiga üle pingutanud vanameestega, vihkab joomist ja joodikuid. Kirub kõiki uusi asju ja joodikuid ning lehte loeb prillideta. Juhtub harva, et peab võtma tabletti. Söögivalmistamises on kõva käsi, tänu sellele ei tea minu ema söögitegemisest midagi. Vanaema on askeldanud pidevalt pliidi ääres. Käsitööna koob sokki ja kinnast talvel, suvel aias põlvini mullas.”

Kui ühe kohaliku mehe juhatusel Floreida hoolitsetud ja võiks öelda, et lausa piltpostkaardilikult kaunile õuele
jõuame, selgub, et lapselaps ei valetanudki. Ka meie saabumise hetkel on vahva vanaema põlvini mullas ja rohib lillepeenraid. Mõne aja pärast ilmuvad tarekesest välja ka tütar Liia ja tütrepoeg Anti, mõlemal sõbralik naeratus näol.

Vahvate vanaemade fotodest tuleb näitus

NÄITUS ❯ Pühapäeval, 14. septembril tasub sammud jälle Võru Kandle kultuurimajja seada, sest siis on seal võimalik vaadata näitust meie konkursile „Lõuna-Eesti vahvaim vanaema” esitatud vanaemadest.

Näitus toimub vanavanemate päeva tähistamise raames, mis algab Võru Kandles kell 13 ja mille korraldajaks on Võru pensionäride päevakeskus. Kaasa löövad ka Võru linn ja Võru vald. Üleval on fotod kõigist konkursile esitatud 26 vanaemast.

Tuletame ka meelde, et vahvaima vanaema žürii lemmik on küll selgunud, kuid rahva lemmiku valimine veel käib. Hääletussedeleid saab toimetusse tuua või saata kuni 16. septembrini (kaasa arvatud). Rahva lemmikuks saab vanaema, kelle poolt on kogu konkursi ajal kõige rohkem hääli antud.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD