Menu

.      

Rohkem tähelepanu vanavanematele!

Aasta olulisemaid tähtpäevi, vanavanemate päev on taas möödas. Väga tore oli näha pühapäeval Kandles nii palju reipaid ja rõõmsaid vanavanemaid, kes silmade särades kontserti kuulasid. Vahva, et Võrus on pensionäride päevakeskus ja selle tegus juhataja Astrid Hurt, kes viitsivad selliseid üritusi korraldada, ning et on vanavanemaid, kes annavad vaatamata lisanduvatele eluaastatele oma reipuse ja elurõõmuga noortelegi silmad ette.

Ajal, kus paljud väikeste laste emad-isad ägavad võlakoorma all ning peavad välismaal raha teenima, on vanavanemate roll lastelaste eest hoolitsemisel märgatavalt suurenenud. Sageli on just vanavanemad need, kes lapsi kasvatavad ning neile kodusoojust ja armastust pakuvad. Kuid kas me oskame oma vanavanemaid ka vääriliselt hinnata? Kas vanavanematel on põhjust rõõmustada ka muul ajal kui vanavanemate päeval?

Riigikogulastele on tulnud pähe järjekordne „geniaalne idee” anda valimisõigus ka 16- ja 17aastastele. Arvatakse, et noorte hääl ei kaja ühiskonnas piisavalt. Kuid kas noor, kes mõtleb rohkem pidudele kui poliitikale, on ikka see, kelle valimaskäimise pärast peaks muretsema? Pigem võiks teha rohkem selleks, et meie vanaemad ja vanaisad ikka kindlasti valimispäeval jaoskonda jõuaks. Et neid ei takistaks sellest liiga kaugel elamine või kehv tervis. Vanavanematel ei ole sellest suuremat kasu, et meil interneti teel hääletada saab. Neile teeks märksa rohkem rõõmu see, kui häält saaks anda ka külapoes või kauplusautos, ja kui hääletuspäeval juhtub tervis kehvapoolne olema, siis toodaks kast pikema jututa koju.

Kui tahta, et noorte hääl ühiskonnas rohkem kajaks, siis tuleks anda suurem sõnaõigus mitte noortele enestele, vaid nende vanavanematele. Just nemad on need, kes noortele kõige rohkem kaasa elavad ja nende huvide eest seisavad. See tuli välja ka meie konkursile „Lõuna-Eesti vahvaim vanaema” saabunud lastelaste kirjeldustest, kus viimased ei jõudnud oma vanaemasid neile pühendatud aja ja jagatud armastuse eest ära kiita. Vanavanematele rohkem tähelepanu pöörates saamegi neid selle eest vääriliselt tänada.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD