Menu

.      

Kas reformi tegemise taga on siirad soovid? Kui jah, siis võiks RMK Võrru kolida

Riigikogu põhiseaduskomisjon kaalus teisipäeval riigivalitsemise reformi töögrupi loomist, mis võiks hakata koosnema nii poliitikutest kui ka ekspertidest ning selle ülesandeks oleks Eesti riigivalitsemise ees olevate probleemide kaardistamine ja visioonide väljatöötamine, milline peaks olema Eesti riigivalitsemine nii lähemas kui ka kaugemas tulevikus. Töögrupp peaks põhiseaduskomisjoni kaudu hakkama riigikogus olulise tähtsusega riikliku küsimusena (OTRK) tegema kaks korda aastas ülevaateid riigivalitsemise reformi väljatöötamisel tehtud tööst ja järeldustest.

Sellega haakub ideaalselt Võru maavanema Andres Kõivu idee kolida Võrumaale või Kagu-Eestisse riigimetsa majandamise keskus.

„Kui soov riigireformi käigus kolida piirkondadesse keskvalitsusega nõrgalt seotud asutusi on tõepoolest siiras, siis kõige loogilisem on Kagu-Eestisse tuua RMK,” ütles Andres Kõiv. „Riik on ise leidnud, et nutika spetsialiseerumise tugevdamiseks võiks Kagu-Eesti keskenduda metsale ja puidule. See on olnud ka igati loogiline, arvestades meie piirkonna metsasust ning siinsete puiduettevõtete arvu ja suurust. Võrumaal asub mitmeid väga-väga suuri saetööstusi, pelletitehaseid, siin on mitmeid mööblitööstusi. Kagu-Eestis on ka väiksemaid ettevõtteid, mis on leidnud puidule nutikaid ja uudseid kasutusviise. Võrumaal tegutseb väga head teenust pakkuv puidu- ja mööblitootmise kompetentsikeskus Tsenter. Kagu-Eestis on moodustatud puiduettevõtete klaster, kes teeb tihedat koostööd näiteks ekspordi vallas. RMK kolimine Võrumaale on mõistlik selleks, et suurema ühendatuse ja koostöö kaudu neid majandusharusid tugevdada, riigile seeläbi suuremat tulu tuua ning tagada ka piirkonna jätkusuutlikkus ja riigi turvalisus,” ütles Andres Kõiv.

Võru maavalitsusest jõudis avalikkuseni teinegi väärt mõte – kaugtöö. Võrumaa on kaugtöö tegemiseks fantastiline koht. Et see nii on, selles saab veenduda 18. mail toimuval kaugtööpäeval.

ARVAMUS