Riigikogu istung kestab järjest juba kaheksateistkümnendat tundi

Riigikogu istung kestab järjest juba kaheksateistkümnendat tundi  FOTO: Aigar Nagel

Parlamendis täiemahulist obstruktsiooni alustanud opositsioon jätkab sellega juba neljandat päeva ning viimane riigikogu täiskogu istung kestab praegu järjest juba kaheksateistkümnedat tundi. 

Riigikogu alustas kolmapäeval tööpäeva kell 12, kui algas kaks tundi väldanud infotund. Kell 14 algas riigikogu täiskogu istung, kus oleks pidanud tulema esimesele lugemisele peretoetusi vähendav eelnõu, kuid seda ei ole saanud parlament opositsiooni obstruktsiooni tõttu seni veel arutama hakata. 

Parlament pole alates esmaspäevast jõudnud lõpule isegi istungi rakendamisega, kuna opositsioon on kasutanud õigust esitada istungi alguses arupärimisi ja küsimusi valitsuse liikmetele, mida on vürtsitatud sadade protseduuriliste küsimustega. Seetõttu pole parlament suutnud kinnitada ka selle nädala päevakorda, ühtlasi pole valitsuse esindaja saanud võimalust anda üle seaduseelnõusid, sealhulgas peretoetuste vähendamist puudutavat eelnõu.  

Kolmapäeval alanud täiskogu istung, mis on väldanud järjepanu läbi terve öö, lõpeb neljapäeva hommikul kell 10, kui algab uus, neljapäevane täiskogu istung. 

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE), Isamaa ja Keskerakonna fraktsioon alustasid esmaspäeval riigikogus täiemahulist obstruktsiooni, et takistada valitsusel langetada peretoetusi ja tõsta makse.

EKRE esimehe Martin Helme sõnul plaanib praegune valitsus läbi suruda poliitikat, mis Eesti elu edendamise asemel viib riigi hävingukursile. "Rahva sündimuse tõstmiseks on hädavajalik, et riik suuri peresid igakülgselt toetaks, mitte toetust ei vähendaks. Selleks, et riigieelarvesse raha juurde saada, tuleb majandust hoogustada, milleks on parim viis maksude langetamine, mitte tõstmine. Praegune valitsus ehitab hääbuva rahvastiku ja kiratseva majandusega Eestit. Meie ei lase sellel juhtuda," ütles Helme.

Helme sõnul kavatseb EKRE fraktsioon koostöös Keskerakonna ja Isamaaga kasutada kõiki riigikogu kodukorras ette nähtud võimalusi, et valitsuse poliitikat pidurdada.

"On oluline meeles pidada, et valitsusel puudub rahva mandaat oma plaanide elluviimiseks – valimiskampaanias vaikiti nii peretoetuste kallale minekust kui ka maksutõusudest. Meie eesmärk on rahvale valetanud ja pettusega võimule saanud valitsus esimesel võimalusel kukutada," märkis Helme. 


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD