Menu

.      

Võrus lippas karu läbi Maksimarketi parkla

  • Kirjutas BNS

Võrus nähti esmaspäeva öösel liikumas karu ning sellest jõudis ühismeediasse ka video, kirjutab Lõuna-Eesti Postimees.

Umbes kella 3-4 vahel öösel postitatud videos on näha, kuidas karu liigub tõtlikul sammul Maksimarketi parklas. Võrumaa jahimeeste seltsi esimees Mati Kivistiku sõnul on seal varem nähtud metssiga, põtra ja ilvest. "Asi see siis karu näha ei ole," lausus Kivistik.

Tema sõnul võivad nooremad karud, kelle ema on enda juurest iseseisva elu peale peletanud, oma eksirännakutel ka linna sattuda. Peale selle on karude populatsioon tõusuteel, mis selle kiskja linna sattumise tõenäosust veelgi suurendab. "Meil Võrumaal asi veel hull ei ole, Tartu- ja Jõgevamaal on neid palju rohkem," lisas Kivistik.

Kui karuga kohtuda, olgu metsas või linnas, on Kivistiku sõnul mõistlik hoida loomast eemale, mitte minna teda lähemalt uudistama. "Eriti kui karu pole inimest varem näinud,» selgitas ta. «Kui karu on inimest näinud, üritab ta põgeneda, aga kui see olukord on talle esmakordne, võib ta muutuda ettearvamatuks," ütles Kivistik.

Metsas liikudes on parim karutõrje vahend omaette rääkimine või laulmine või kui mõtteid pole, siis ka omaette pobisemine, et enda kohalolu loomale kaugelt teada anda. "See pole häbiasi metsas endaga rääkida, see aitab vältida ootamatut kokkupõrget karuga," märkis Kivistik.

Sotsiaalmeedias pakuti välja, et Võrus nähtud karu peletas metsast välja Võru lähistel käiv Nursipalu ümbersõidutee ehitus. Kivistiku hinnangul pole seos Nursipaluga aga tõenäoline. Pigem mõjub polügooni laiendamine loomadele kasulikult. "Loom harjub teadmisega, et paugutamine ei käi nende suunas."

20 PÄEVA ENIMLOETUD