Menu

.      

Kaja Kallas: seaduse järgi streikijatele töötasu ei maksta

  • Kirjutas BNS

Kaja Kallas: seaduse järgi streikijatele töötasu ei maksta FOTO: Aigar Nagel

Peaminister Kaja Kallas pidas neljapäeval valitsuse pressibriifil õpetajate eelseisvast tööseisakust rääkides vajalikuks tõsta esile, et seaduse järgi streikijatele töötasu ei maksta. 

Kallase sõnul on streiki kavandavate õpetajate eesmärk saavutada töötasu tõus 2027. aastaks 120 protsendini keskmisest palgast ehk streigitakse 2027. aasta töötasu nimel. 

Kallase sõnul on eestlased väikese rahvana läbi ajaloo oma erimeelsused ikka kokkulepedega  lahendanud. "Kuid mitte hetkeski ei sea ma kahtluse alla õiguse streikida, see on täiesti legaalne vahend õpetajate tööriistakastis," ütles Kallas. 

Samas rõhutas peaminister, et streikides tuleb järgida tööseisakut reguleerivat seadust, mille üks punkt ütleb, et streigist osavõtt on vabatahtlik. Nii on Kallase sõnul keelatud ka streigi õhutamine nende poolt, kes ei tööta töötüli puudutavates asutustes. Ka peavad olema koolid streigi ajal avatud, et need, kes ei soovi streikida, saaksid tööd edasi teha. 

Kallas tõi eraldi välja ka seadusepügala, mille järgi streikijatele tööseisaku ajal palka ei maksta. "Streik ei ole palgaga puhkus," ütles Kallas. 

Ta avaldas kahetsust, et Eestis on jõutud streikimiseni, ühtlasi kinnitas Kallas, et ta lootis, et nii ei lähe. 

Kallas rõhutas, et ta ei ole õpetajate palgatõusu vastu, vastupidi, ta on kahe käega selle poolt, kuid riigil lihtsalt pole praegu seda 50 miljonit aastas, mida nõutud palgatõus eeldaks. 

"Meil on eelarves 400 miloni euro suurune auk, mis tuleb tuludega sisustada, ja seda arvestades oleks vastutustundetu võtta juurde täiendavaid kohustusi," ütles Kallas, lisades, et kui õpetajate töötasu on prioriteet, siis tuleb raha leida haridusele mõeldud vahenditest.

Kallase sõnul pole ta rahul ka sellega, et kõik ebapopulaarsed otsused kiputakse mängima vaid peaministri ja rahandusministri tegevuseks. Kallase sõnul võtab valitsus otsuseid vastu ühtselt ja on ka kollegiaalne vastutus tehtu ees. 

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD