Menu

.      

Elatisraha sidumine alampalgaga tekitab vastuseisu

FOTO: VTAlampalga tõusu tõttu tuleval ja ületuleval aastal peavad lapsest lahus elavad vanemad tõenäoliselt hakkama maksma senisest rohkem elatisraha, kirjutab Postimees.

"Kuidas on võimalik, et ülejärgmisel aastal pean kolme lapse isana hakkama maksma 700 euro ulatuses elatist naisele, kes ise mu juurest minema läks ja kes ei pea oma kulutusi isegi tõendama," küsis kolme lapse isa Reinar. 

Reinari väitel on ta alati soovinud olla seaduskuulekas inimene, kuid ta ei näe praegu mingisugust võimalust, et nii suurt elatisraha maksta. Maksmata jätmisel ähvardab teda karistusena aga juhilubade äravõtmine - juhtimisõigusest sõltub tema sissetulek. "Ei ole võimalik, et lastele kuluvad iga kuu sellised summad, ning pole ka reaalne, et elatisraha on seotud alampalgaga," rääkis Reinar.

Tuleval aastal on plaanis tõsta alampalka seniselt 390 eurolt 430 euroni, ülejärgmisel aastal aga 470 euroni, kuid esialgu positiivsena näiv uudis toob kaasa ka mitme muu teenuse ja tasu tõusu.

Perekonnaseaduse kohaselt ei või olla igakuine elatis ühele lapsele väiksem kui pool valitsuse kehtestatud kuupalga alammäära, mis tähendab, et alampalgaga koos kerkib ka elatisraha. Ühe lapse vanemat ei pruugi see muudatus väga palju mõjutada, raskemaks võib minna nendel, kellel on kohustus vastutada mitme järeltulija eest.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuuliku sõnul hindab kohus elatise suuruse üle otsustamisel lapse vajadusi: iga lapse ülalpidamiseks antav summa peab olema nii suur, et katta tema vajadused. «Riigikohus on öelnud, et vanema osa arvestamisel tuleb muuhulgas hinnata selle vanema võimalusi sissetulekut saada, mitte aga vähendada tema osa üksnes selle tõttu, et tal ei ole sissetulekut või see on väike,» rääkis Tuulik.

Vanemad peavad võrdväärse sissetuleku ja varalise seisundi korral andma lapsele võrdsetes osades ülalpidamist. Nende erineva sissetuleku ja varalise seisundi korral osaleb kumbki lapse ülalpidamises vastavalt sissetulekute ja varalise seisundi kooskõlale.{fcomment}

20 PÄEVA ENIMLOETUD