Enamus Eesti täiskasvanutest ei kasuta juhusuhtes kondoomi

Võrumaa Teataja

Hoolimata sellest, et Eesti on uute HI-viirusesse nakatumiste poolest Euroopa Liidus teisel kohal, ei kasuta enam kui pooled eestimaalased juhusuhte seksuaalvahekorras alati kondoomi, selgub Tervise Arengu Instituudi (TAI) kolmapäeval avaldatud uuringutulemustest.

"Hea on see, et riskeerivama loomuga juhusuhteid on püsisuhetega võrreldes ikka suhteliselt vähe," kommenteeris TAI uimastite ja nakkushaiguste epidemoloogia osakonna juhataja Sigrid Vorobjov uuringu tulemusi. "Murelikuks teeb aga see, et juhusuhetes on levinud kaitsevahenditeta seksuaalvahekord - 59 protsenti vastanutest ei kasutanud eelnenud aasta jooksul juhusuhtes alati kondoomi. Samal ajal on Eesti Euroopa Liidus uute HIV-nakatumiste poolest Läti järel teisel kohal – eelmisel aastal diagnoositi Eestis 219 uut HIV juhtu. Tasub meeles pidada, et kondoom on ainus vahend, mis kaitseb seksuaalsel teel levivate haiguste eest," lisas Vorobjov.

Uuringus „Eesti täiskasvanud elanikkonna seksuaalkäitumine 2017“ küsiti ka põhjusi, miks juhusuhtes kondoomi ei kasutatud. 30 protsenti vastanutest ütles, et ei usu, et partneril võiks olla mõni sugulisel teel leviv haigus, 29 protsendil ei tulnud kondoomi kasutamine meelde ja ja veerand vastas, et kasutasid katkestatud vahekorda.

Samuti selgus uuringust, et on seos alkoholi tarvitamise ning juhusuhtes kondoomi mitte kasutamise vahel. Neil, kellel oli aasta jooksul probleeme alkoholi tarvitamisega või tarvitasid narkootikume, oli ka rohkem juhusuhteid.

Küsitlus viidi läbi 2017. aasta märtsist septembrini ja sellele vastas 1867 inimest vanuses 18-79.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD