Keskkonnainspektor osutus röövpüügi mahitajaks

Peipsi järvel ebaseadusliku kalapüügi vastu võitlema pidanud keskkonnainspektsiooni Lõuna regiooni peainspektor Tõnis Saariste (42) asus loata kalapüügile hoopis ise kaasa aitama, selgub Postimehe vahendatud värskest Tartu maakohtu otsusest.

Neli aastat Peipsil ebaseadusliku kalapüügi vastu näiliselt võidelnud Saariste sattus Postimehe andmeil kaitsepolitsei huviorbiiti pärast infot, nagu võinuks peainspektor kalaäri ajamisel soosida Peipsi kohalikku kalakuningat Paul Kärbergi. Meest, kes aastaid tagasi oli olnud erasektoris Saariste tööandja. Ehkki kapo võttis hilisemal läbiotsimisel asitõenditena kaasa Saariste ja Kärbergi vahelise kirjavahetuse, osutus see kahtlus juriidiliselt tõendamatuks. Küll leidis kinnitust info, et Saariste turustab elukaaslasele kuuluva kalafirma OÜ Silm ja Säga kaudu Peipsist ebaseaduslikult püütud kala, kirjutab Postimees.

Saariste 12. oktoobril kokkuleppemenetluse korras süüdi mõistnud kohtuotsuses on must valgel kirjas, et tema teadmisel lasti kalamees Riho Pärnal müüa OÜ Silm ja Säga kaudu 2012. aasta jaanuaris ja juunis Peipsilt püütud, ent rannapüügipäevikus kajastamata koha ja ahvenat. Muu hulgas hakkasid Saaristet jälginud uurijatele silma mitmed pealtnäha pisemad kuriteod. Nii avastas kapo, et ta teadis oma tuttava ja elukaaslase ettevõttes töötava Raul Kirchi vahendusel fakti, et viimane ja kaks teist meest tegelesid Peipsil ebaseadusliku püügiga. Ometi ei teinud Saariste midagi selleks, et tegevust tõkestada.

Veel suurema üllatusena selgus, et peainspektor osales isiklikult isegi ebaseaduslikult püütud ja nõuetekohaste dokumentideta kala müügi korraldamises. Ta hankis rääbise püügikeelu ajal röövpüüdjatele mõrraga püügiks kalapüügiloa numbrid, andis neile navigatsiooniseadme Garmin, kalapüügiks vajalikud mõrrad ja korraldas elukaaslasele kuuluva ettevõtte paadi korrashoidu. Kõik vaid selleks, et seltskond saaks püügikeelu ajal ebaseaduslikult rääbist püüdmas käia. Uurijail õnnestus tõendada, et ainuüksi tänavu maist juunini tõmbasid röövpüüdjad nii Peipsist välja 465 kilo rääbist, millega tekitati rääbisevarudele 16 292-eurone keskkonnakahju, kirjutab Postimees.

Samuti õnnestus Saariste puhul tõendada korduv altkäemaksu võtmine. Tõsi, altkäemaksu faktid ise on tühised – nimelt oli mees võtnud oma kaasosalistelt kahel korral vastu üle kümme kilo värsket rääbist. Rääbise viis Saaristele Lohusuusse koju Kirch, kes andis meelehea üle sellele vastu tulnud peainspektori elukaaslasele.

Lisaks tõendati Saariste puhul ära fakt, et 2011. aasta detsembris leppis ta OÜ Latikas juhatuse liikme Margus Narusinguga kokku selles, et ettevõte annab Saariste elukaaslasele kuuluvale OÜ-le Silm ja Säga tasuta üle varalise õiguse ehk kutselise kalapüügi võimaluse Peipsil kahe mõrraga jadas. Sellise õiguse saamine maksnuks vähemalt 1000 eurot, ent Saariste kui keskkonnainspektsiooni kõrge ametnik sai selle tasuta. Vastutasuks korraldas ta kalakaitse valdkonna tööd Peip­sil niimoodi, et keskkonnainspektorid jätsid OÜ Latika järelevalvega seonduvates küsimustes puutumata terve 2012. aasta jooksul.

Kapo pidas Saariste kinni 12. septembril, mil tema kaasosalised olid taas Peipsil ebaseadusliku kalapüügiga toimetamas. Keskkonnainspektsiooni ajaloos on ta kõrgeim korruptsioonikuriteos süüdi mõistetud ametnik.

Lõuna regiooni kalanduse peainspektorina juhtis Saariste võitlust ebaseadusliku kalapüügi vastu kõigis kuues sealses maakonnas. Keskkonnainspektsiooni peadirektor Peeter Volkov on Saariste juhtumit nimetanud äärmiselt kahetsusväärseks.

Saaristele mõisteti liitkaristusena kahe ja poole aasta pikkune tingimisi vangistus, millest reaalselt pidi ta ära kandma eeluurimisel vahi all oldud ühe kuu. Raul Kirch mõisteti süüdi altkäemaksu vahendamises ja loodusliku loomastiku kahjustamises. Karistusena mõisteti kaheksa kuu pikkune vangistus, millele liideti varasem tingimisi karistus. Asenduskaristusena peab ta tegema kahe aasta jooksul 708 tundi üld­kasulikku tööd.

Riho Pärn mõisteti süüdi korduvas altkäemaksu andmises ja loodusliku loomastiku kahjustamises. Karistus – kaheaastane tingimisi vangistus, millele lisan­dus 2010. aasta Viru maakohtus mõistetud karistuse ärakandmata osa 214 eurot. Indrek Juuse mõisteti süüdi loodusliku loomastiku kahjustamises. Karistati nelja kuu pikkuse tingimisi vangistusega. Lisaks peavad Pärn ja Juuse solidaarselt hüvitama 3080 eurot, Pärn, Juuse ja Kirch 13 212 eurot keskkonnakahju.


 


 

LOE VEEL


 

VIIMATI LISATUD


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD