Kristlike demokraatide vastu on nõudeid üle 400 000 euro ulatuses

Pankrotistunud Erakonna Eesti Kristlikud Demokraadid (EKD) vastu on nõudeid üle 400 000 euro, samas kui parteil reaalne vara sisuliselt puudub, selgus Harju maakohtus esmaspäeval toimunud võlausaldajate esimesel üldkoosolekul.

EKD pankrotihalduri Peeter Sepperi sõnul on erakonna suurim võlausaldaja firma, milles oli osalus ka EKD juhatuse liikmel Aldo Vinkelil ning mis finantseeris partei osalisemist 2007. aasta parlamendivalimistel. "Probleemid tekkisid, kui Vinkelil tekkisid lahkarvamused oma äripartneriga. See on kaasa toonud selle, et praeguseks on pankrotistunud nii Vinkel kui ka EKD," selgitas Sepper BNS-ile.

Tema sõnul on võlausaldajatel aega kaks kuud esitada erakonna vastu nõudeid. Selle aja jooksul soovib pankrotihaldur välja selgitada, mis saab tasumata liikmemaksudest, mille kogumine oli partei põhikirja järgi juhatuse ülesanne. "Eks tuleb selgitada, kas liikmetasud sisse nõuda liikmetelt või suunata see nõue erakonna juhatuse liikmete vastu. Samuti on vaja selgitada mõne tehingu tausta," ütles Sepper BNS-ile.

Tema sõnul toimub kolme-nelja kuu pärast võlanõuete kaitsmise koosolek ja siis selgub ka võimalike tsiviilhagide menetlusse võtmine.

27. oktoobril toimunud EKD kongress avaldas nördimust äsja välja kuulutatud pankroti üle, kuna võla maksetähtaega on veel üle kaheksa aasta, kuid otsuse vaidlustamine käib väikeerakonnal üle jõu, edastas partei esimees Peeter Võsu.

Pankrotistunud EKD kogunes Tallinnas erakorralisele kongressile, kus arutati ka erakonna võimalikku liitumist.

Mitmed parteiliikmed avaldasid oma sõnavõttudes arvamust, et Eesti valimisseadus on väikeerakondade suhtes vaenulik, piirates nende rahastamise võimalusi sedavõrd, et ei jää ühtegi võimalust jätkata. Viie protsendine valimiskünnis koos sadu kordi suurema eelarvega annab suurtele konkurentsitu eelise. Tulemuseks on suurerakondade kõigutamatu positsioon, mida ka skandaalid ei murra.

Mitmed EKD liikmete hulgast on läbi erakonna 14 aastase ajaloo kohalikul tasandil valituks osutunud ja praegugi on neid kohalikes volikogudes. Neile on erakonna lõpetamine kõige suuremaks löögiks.

Erakonna juhatus soovitas kongressil poliitikas jätkata soovivatel liikmetel liituda IRL-ga, kes lähipäevil asutab erakonna struktuuri osana kristliku fraktsiooni. Viimase aasta jooksul on EKD juhatus pidnud läbirääkimisi IRL-ga võimaliku liitumise asjus. Maailmavaatelt on IRL EKD liikmetele kõige sobivamaks alternatiiviks oma erakonnale.

"EKD esimehena taandasin ennast juhatusest, et vaatamata ebaõiglasele erakonna lõpetamisele minna uute võimalustega edasi, milleks on IRL ja selle loodav kristlik fraktsioon. Loodan, et see on eeskujuks ka teistele EKD liikmetele. See on kindlasti mõistlikum, kui pettununa eesti valimissüsteemis lõpetada aktiivne osalemine poliitikas," ütles Võsu.

EKD juhatusest taandas ennast ka aseesimees Aldo Vinkel ja kauaaegne liige Dr. Aarand Roos.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD