Eesti sai ÜRO inimõiguste nõukogu liikmeks

ÜRO liikmesriigid valisid Eesti ÜRO inimõiguste nõukogu liikmeks aastateks 2013−2015

Eesti kandidatuuri inimõiguste nõukogu liikmeks toetas esmaspäeval aset leidnud valimistel 184 ÜRO liikmesriiki, teatas BNS-ile välisministeerium. ÜRO-l on 193 liikmesriiki.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on suur toetus märk sellest, et Eesti on hinnatud ning tõsiseltvõetav tegutseja rahvusvahelises inimõiguste valdkonnas.

Minister märkis, et Eesti esitas oma kandidatuuri juba aastal 2005. "Selle pikaajaliselt ette planeeritud eesmärgi saavutamise nimel on välisministeerium sihipäraselt tegutsenud," lisas ta.

Paet ütles, et ÜRO inimõiguste nõukogu liikmesus on Eestile oluline saavutus, aga kahtlemata ka vastutus olla rahvusvahelise foorumi liikmeks, kus arutatakse kogu maailmas toimuvaid inimõiguste arenguid, väljakutseid ja rikkumisi ning aidatakse kaasa konfliktidele ja massilistele inimõiguste rikkumistele reageerimisele ning ennetusele. „Inimõiguste nõukogu on näidanud, et on võimeline tõsiste inimõiguste rikkumiste korral üsna kiiresti reageerima,“ lisas välisminister.

Minister kinnitas, et inimõiguste edendamine ja kaitse on Eesti sise- ja välispoliitika üks prioriteete. Ta lisas, etEesti on oma panust ja aktiivsust ÜRO-s aasta-aastalt suurendanud.

ÜRO inimõiguste nõukogu liikmena on Eestile olulised senised prioriteetteemad: demokraatia, põhiõiguste ning õigusriigi põhimõtete toetamine; väljendusvabadus ning kasvava teemana ka internetivabaduse kaitse ja edendamine; naiste ja laste õigused, põlisrahvaste õigustega seotud küsimused ja muud teemad.

ÜRO inimõiguste nõukogu on üks kolmest ÜRO piiratud liikmesusega nõukogust, kuhu kuulub 47 valitavat ja roteerivat liikmesriiki kõigist piirkondlikest gruppidest, kelle ülesanne on kaitsta ja edendada inimõigusi kogu maailmas.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD