Ilves: kellelgi ei ole õigust demokraatiat kaaperdada

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul ei ole kellelgi õigus demokraatiat kaaperdada ja nii nagu valitsus ei saa rääkida kogu rahva nimel, ei saa ka valitsuse kriitikud kuulutada end kogu vabakonna esindajaks.

Kestlikke lahendusi annavad Ilvese sõnul väärikas vaidlus ja ausad valimised, edastas presidendi kantselei BNS-ile.

"Ma tänan inimesi, kes on pakkunud samme, kuidas viia Eestit edasi, paremana ja sisemiselt tugevamana. Kutsun kõikide erakondade esindajaid toetama erakondade asutamise, rahastamise ja tegevuse avatumaks muutmist, valimissüsteemi parandamist ning riigi, poliitika ja ühiskonna hoolivamaks muutmist," ütles riigipea.

"Nende ettepanekute arutamiseks ja lahenduste leidmiseks kutsun esimesel võimalusel enda juurde erakondade ja organiseerunud vabakonna esindajad, riigiõiguse spetsialistid. Kiiva jooksnud mõtte- ja suhtlusviisi korrastamine, erakonnapoliitika rolli mõtestamine, rahastamise ja valimiskorralduse paremaks tegemine võiksid käia paralleelselt," arvas Ilves.

Ilvese hinnangul on siiski kindel, et muutused, edasiviivad ettepanekud ja kokkulepped ei sünni üleöö. "Ent hiljemalt järgmise aasta kevadeks peame leidma lahendused ja vormima neist seadused. Me ei jõua selleni sõimeldes ja vassides. Selleks vajame vastastikust lugupidamist. Lõpetagem vaenamine," ütles riigipea.

Rühm Eesti ühiskonnategelasi nõuab internetiskeskkonnas Petitsioon.ee avaldatud Harta 12-ga poliitiliste ühenduste tegevuse läbipaistvust, valijate tahet kajastavat valimissüsteemi, parlamendierakondade võimumonopoli takistamist ja rahvaalgatuse sisseviimist.

"Eesti demokraatia laguneb meie silmade all. Toimimast on lakanud demokraatlik legitimatsioon – igapäevane tagasiside võimu ja avalikkuse vahel, mis annab võimule teadmise, et ta esindab õiguspäraselt rahvast, ning avalikkusele kindluse, et võimul on tema esindajad," tõdevad 17 Eesti ühiskonnategelast kolmapäeval algatatud petitsioonis.

"Võimulolijad Eestis ei tunne enam vajadust avalikkusest välja teha. Valitseb arvamus, et eesmärk pühendab abinõu. Võimukandjad naeruvääristavad demokraatia mängureegleid. Võim on müüdav. Võimu nimel valetatakse," tõdevad ühiskonnategelased.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD