Trahvi tühistamisest loobus vaid üks kiiruseületaja

Ida prefektuur on ühendust võtnud vähem kui pooltega kiiruseületajatest, kelle rikkumine tuvastati taatlemata mõõteriistadega, vaid üks neist loobus trahvi tühistamisest, kirjutab Postimees.

Ida prefektuur on nädala algusest saadik jõudnud ühendust võtta 74 inimesega, kellele tehti taatlemata kiirusemõõtjaga trahv. Peale ühe, kes tunnistas, et tõepoolest ületas kiirust, soovivad ülejäänud trahvi kohtus tühistada.

Politsei- ja piirivalveamet vaatab kõik 180 Ida prefektuuris taatlemata seadmete alusel karistatud inimeste karistused ühekaupa läbi ning reastab need vastavad asjaoludele. Ida prefektuur võtab trahvi saanud inimestega ühendust ning selgitab välja, kas nad soovivad teha kohtule kaebust väärteokaristuse tühistamiseks. Kui inimene seda soovib, valmistab politsei ise ette kõik kohtule esitatavad materjalid, kuid inimene peab kaebuse allkirjastama.

Kohtule esitatavas avalduses palub politsei kaebetähtaja ennistamist ja väärteootsuse tühistamist osas, mis oli määratud kiiruse ületamise eest. Materjalid edastab kohtusse samuti politsei. Inimesele positiivse kohtuotsuse korral tuleb esitada taotlus ja pangakonto andmed trahviraha tagastamiseks. Selle avalduse valmistab ette politsei ja inimesel tuleb see vaid allkirjastada. Kui trahvile lisandusid ka täituritasud, siis tagastatakse ka need.

Väärteoasjas tehtud otsuse tühistamisel kustutatakse karistusandmed karistusregistrist.

Ida prefektuuri liiklustalitus määras mullu 178 inimesele taatlemata kiirusemõõtja andmete põhjal ebaseadusliku trahvi, mille politsei- ja piirivalveameti (PPA) juhid alates peadirektor Raivo Küüdist teadlikult maha vaikisid. Siseministeeriumi teatel kasutasid Ida prefektuuri politseinikud lisaks kahel juhul raskeveokite tegeliku massi kontrollimiseks nõuetekohaselt taatlemata kaalusid.

Politsei sisekontroll avastas märtsis Ida prefektuuri liiklustalituses toimunud valetamise ning taatlemata Stalkeri kiirusemõõtja kasutamise ja tegi PPA peadirektorile Raivo Küüdile ettepaneku karistada viit süüdlast. Küüt ja tema meeskond otsustasid kedagi mitte karistada, ebaseaduslikult trahvi saanud inimesi ei teavitatud ja avalikkust ei informeeritud.

Ebaseaduslike karistusotsuste tõttu lahkub ametist politsei- ja piirivalveameti peadirektor Raivo Küüt. Ida prefektuuri juht Aldis Alus, et võtab vastutuse taatlemata mõõteseadmete kasutamise juhtumi lahendamisel tehtud vigade eest ja lahkub prefekti ametist.

Viru ringkonnaprokuratuur alustas juhtunu uurimiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku ametialase võltsimise paragrahvi järgi. Kohtus süüdimõistmisel võib sellise teo eest määrata rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistuse.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD