SEB tõstis Eesti selle aasta majanduskasvu prognoosi 3,1 protsendile

SEB Pank ennustab värskes Põhjala riikide majandusülevaates Eesti majanduskasvuks sel aastal 3,1 protsenti, võrreldes oktoobris avaldatud Ida-Euroopa majandusülevaatega on pank selle aasta majanduskasvu prognoosi 0,6 protsendipunkti võrra tõstnud.

2013. aastaks prognoosib SEB värske ülevaate põhjal Eestile 3,3 ja 2014. aastaks nelja protsendi suurust majanduskasvu. Võrreldes oktoobriga pole panga järgmise ja ülejärgmise aasta majanduskasvu prognoos muutunud.

Eelmises, augusti lõpus avaldatud Põhjala riikide majandusülevaates prognoosis SEB, et Eesti SKP kasvab tänavu kaks protsenti ja tuleval aastal kolm protsenti. 2014. aastaks ootas SEB toona Eesti SKP kasvuks 4,9 protsenti.

SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe ütles teisipäeval majandusülevaate tutvustusel ajakirjanikele, et panga Eesti selle aasta sisemajanduse koguprodukti (SKP) kasvuprognoosi ülespoole korrigeerimise põhjuseks on Eesti majanduse oodatust kiirem taastumine tänavu kolmandas kvartalis.

Ta rääkis, et järgnevates kvartalites Eesti SKP kasv sisemaise nõudluse elavnemisest tulenevalt jätkub, kuid edaspidistes ennustustes on SEB tulenevalt ebakindlusest euroalas ettevaatlik ning pole Eesti majanduskasvu pikaajalist prognoosi muutnud.

Arumäe märkis, et maailmamajandus on sel sügisel aeglustumist jätkanud ning see, ja eriti Saksamaa majanduse aeglustumine, on oluliselt mõjutanud ka Põhjamaid. Põhjamaade majandustes toimub tema sõnul selle aasta teises pooles stagneerumine, 2013. aastal jätkub väga tagasihoidlik majanduskasv.

Euroala majanduslangus tuleb Arumäe sõnul oodatust pikem, see jätkub ka järgmisel aastal. "Eurotsooni kasvuväljavaated järgmiseks kaheks aastaks on üsna sombused," kommenteeris ta.

SEB ootab novembri ülevaates euroala selle aasta majanduslanguseks 0,4 protsenti ja tuleval aastal 0,2 protsenti. 2014. aastal kasvab euroala majandus panga prognoosi järgi 0,8 protsenti. Oktoobri ülevaates ennustas SEB euroala tänavuseks majanduslanguseks 0,4 protsenti, 2013. aastal pidi euroala majandus suurenema 0,2 protsenti ja 2014. aastal 0,9 protsenti.

SEB hinnangul jätkuvad euroalas negatiivsed arengud vaatamata Euroopa Keskpanga (EKP) toetusele ja tasakaalustamatuste vähenemisele.

USA majandus on analüütiku sõnul taas jalgealust leidmas, kuid kasvu pidurdab ebakindel fiskaalväljavaade. SEB on USA SKP kasvuprognoosi tulenevalt kinnisvaraturu elavnemisest tõstnud. Pank prognoosib, et USA majandus kasvab 2012. aastal 2,2, 2013. aastal 2,4 ja 2014. aastal 2,7 protsenti. Oktoobri ülevaates ennustas pank USA selle ja tuleva aasta majanduskasvuks 2,2 protsenti ning 2014. aastal 2,6 protsenti.

Samas on Arumäe sõnul maailmamajanduses näha märke liikumisest stabiliseerumise poole ning mõningasi helgeid laike juhtivindikaatorites. Ta tõi siinkohal välja keskpankade rahasüstid, rõhutades samas, et need on siiski lühiajalised meetmed.

Arenevate riikide, sealhulgas ka Baltimaade, majanduskasv on SEB hinnangul praeguseks põhja läbinud ning näha on paranemist.

Maailmamajanduses saabub SEB prognoosi järgi põhi selle aasta teises pooles. Näiteks Hiina majanduses võib näha pööret tänavu neljandas kvartalis, ütles Arumäe.

Analüütik märkis, et sarnaselt varasemaga on peamine riskitegur maailmamajanduses euroala tõsine kriis. Eurotsoon vajus kolmandas kvartalis majanduslangusesse ning nõrk majanduskasv riskib esile kutsuda uued turgude mured eurokriisi juhtimise üle. Ta märkis, et ülekaalus on ikkagi allapoole riskid ning SEB hindab negatiivse stsenaariumi riski tõenäolisemaks kui positiivse stsenaariumi oma.

Arumäe rääkis, et Saksamaa on üha enam Lõuna-Euroopa kriisist ka ise mõjutatud. EKP välja kuulutatud võlakirjade ostuplaan on Hispaania ja Itaalia intressikulud taas allapoole surunud, see on võlakriisilt akuutsuse veidi maha võtnud, selgitas ta.

Arumäe lisas, et on ka lootus, et euroala pangandusjärelevalve saadakse järgmisest aastast tööle. Kriisiriigid on tema sõnul liikunud edasi oma konkurentsivõime parandamisega, sealhulgas jooksevkonto defitsiidi ning palgakulude kärpimisega.

"Kogu europrojekt on siiski ebakindlatel alustel," lausus Arumäe, märkides, et kuigi fundamentaalsed tasakaalustamatused on hakanud leevenema, on ületamist vajavad probleemid endiselt suured nii lühiajalises kui pikemaajalises plaanis. Tööpuudus euroalas aina suureneb ning majanduse aeglustumine üha laieneb, mis takistab eurosüsteemi stabiliseerumist.

SEB prognoosi järgi peaks euroala majandus taastuma 2014. aastal, saades tuge USA majanduse taastumisest. Arumäe märkis ka, et Saksamaa on tuleval aastal liikumas ilmselt ekspansiivse eelarvepoliitika poole, et majandust toetada.

Rääkides Põhjamaade majandusest, märkis Arumäe, et varasemad märgid Rootsi vastupidavusest on praeguseks täielikult ümber pöördunud. SEB korrigeeris Rootsi 2012. ja 2013. aasta majandusprognoosi võrreldes augustikuise Põhjala ülevaatega novembris allapoole.

Rootsi majanduskasv on SEB värske prognoosi järgi lähitulevikus väga nõrk – sel aastal tuleb majanduskasv 0,7 protsenti. Rootsi majanduse vastupidavuse panevad Arumäe sõnul tõsiselt proovile langev eksport, tõusev töötuse määr ning alanevad kinnisvarahinnad.

SEB usub siiski, et Rootsi suudab majanduslangust vältida ning et riigi majanduskasv peab sammu teiste tugevamate riikidega Põhja-Euroopas, ning osaliselt pakub tuge ka ekspansiivne fiskaalpoliitika.

Soome majandus langes Arumäe sõnul tänavu teises kvartalis 1,2 protsenti ning selle aasta teises pooles tuleb Soomes SEB prognoosi järgi nullkasv. Soome eksport on saanud haavata, märkis ta. Soome majanduskasvu pidurdavad panga hinnangul tsüklilised sektorid.

Analüütik ütles, et Eesti majandusele Põhjamaadest praegu tuge ei ole, vaid toetust pakub teiste Baltimaade vastupidavus, samuti Venemaa. Ta selgitas, et Põhjamaade nõrkus hoiab tagasi ekspordi taastumist, samas on tagasihoidlik ekspordikasv võimalik.

Inflatsioonitempo peaks Arumäe sõnul hakkama 2014. aastal langema tulenevalt alanevatest tarbijahindadest euroalas. Inflatsioon saab SEB novembri prognoosi kohaselt olema tänavu aastal neli protsenti, järgmisel aastal 4,3 protsenti ning 2014. aastal 3,3 protsenti. Oktoobris avaldatud Ida-Euroopa majandusülevaates ennustas pank, et Eesti tarbijahinnad tõusevad sel aastal 3,9, tuleval aastal 4,3 ja ületuleval aastal 4,4 protsenti.

SEB vaatab oma majandusprognoosid üle kuus korda aastas, seda neli korda ilmuvas Põhjamaade ja kaks korda ilmuvas Ida-Euroopa majandusülevaates.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD