Justiitsministriks saab Pevkur ja sotsiaalministriks Rõivas

Reformierakonna juhatus otsustas reedel esitada tagasi astuva Kristen Michali asemel justiitsministri kandidaadiks sotsiaalminister Hanno Pevkuri ja sotsiaalministri kandidaadiks riigikogu liikme Taavi Rõivase.

Juhatus nimetas ministrikandidaadid Reformierakonna esimehe, peaminister Andrus Ansipi ettepanekul, teatas erakonna pressiesindaja BNS-ile. Ansip ütles erakonna juhatuse koosoleku järel ajakirjanikele, et juhatus kinnitas ministrikandidaadid ühehäälselt.

"Taavi on olnud rahvastikuministri büroo juht, kui tehti vanemahüvitise seadust. Peaministri nõunikuna oli tema vastutada samuti sotsiaalvaldkond. Ka Riigikogu liikmena on ta olnud sotsiaalkomisjoni liige. Arusaamine sotsiaalsüsteemi toimimisest on Taavil väga hea, lisaks on tal ka erasektori kogemus. Leian, et Taavi Rõivas on väga hea sotsiaalministri kandidaat," ütles Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansip.

"Hannol on pikaajaline valitsuses töötamise kogemus, ta tunneb valitsuse toimimist läbi ja lõhki. Olen veendunud, et Reformierakonnas ei ole sobivamat inimest justiitsministri kohale kui Hanno Pevkur," lausus Ansip.

Peaminister Andrus Ansip läheb ettepanekuga nimetada uued ministrid ametisse presidendi juurde tuleval esmaspäeval.

Reformierakonda kuuluv justiitsminister Kristen Michal teatas neljapäeval, et astub tagasi, põhjendades seda vajadusega kaitsta Reformierakonda ja valitsuse töövõimet. Michal teatas, et tagasiastumine on tema isiklik otsus.

"Tegin sellise otsuse oma hinges juba mõnda aega tagasi. Olen oma otsust arutanud peaministriga ja selle temaga kooskõlastanud. Ta toetas mu otsust. Loomulikult olen ma nukker, et poliitiline olukord on selliseks kujunenud. Mul on kahju, sest paljud algatatud asjad on pooleli. Sellist otsust – ametist tagasi astuda – ei tee ükski valitud isik hetkeemotsioonist lähtuvalt. Olen selle enda jaoks põhjalikult läbi mõelnud," märkis Michal oma avalduses.

Michali sõnul lahkub ta, sest peab raskendatuks töötamist olukorras, kus näeb oluliste muudatuste vajadust õiguskaitse valdkonnas, kuid nende tegemine on tema isiku vastaste rünnakute tõttu sihilikult takistatud.

Alates 1997. aastast Reformierakonda kuulunud ja sügisel erakonnast välja arvatud Silver Meikar tunnistas kevadel Postimehe arvamusloos, et annetas Reformierakonnale suuri summasid, mille sai partei töötajalt Kalev Lillolt ning mille päritolu ta ei teadnud. Meikar kirjutas, et ta annetas 2009. aasta 3. detsembrist kuni järgmise aasta 17. veebruarini Reformierakonnale raha kuuel korral kokku 115 000 krooni ulatuses, kusjuures summad ulatusid 10 000 kroonist 25 000 kroonini. Meikari väitel andis selle raha talle Lillo.

Riigiprokuratuur alustas arvamusartikli väidete põhjal Reformierakonna rahastamise kriminaalasja, mis käsitles erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumise ning pistise võtmise kahtlust.

Kriminaalmenetluse raames said kahtlustuse reformierakondlasest justiitsminister Kristen Michal, riigikogu reformierakondlasest liige Kalev Lillo, riigikogu reformierakondlasest liige Kalle Palling ning välisministri nõunik Priit Kallakas.

Riigiprokuratuur lõpetas kriminaalasja 15. oktoobril, kuna menetluse käigus kogutud tõendid ei olnud piisavad süüdistuse esitamiseks.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD