Ergma tervitaks uue tugeva poliitilise jõu sündi

Riigikogu spiiker Ene Ergma kinnitas BNS-ile antud intervjuus, et uue tugeva poliitilise jõu sünd oleks tervitatav, kuid praegu seda kuskilt tulemas ei paista.

"Kui tuleb sisse uus ja elujõuline erakond, siis miks mitte. Mina ei karda uute erakondade tekkimist aga ta peab olema tugev ja elujõuline," rääkis Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv Ergma BNS-ile antud intervjuus.

Samas nentis Ergma, et praegu ta kuskil sellist uut erakonda sündimas ei näe. "Erakonna loomine on ikka väga tõsine asi. Ainult rahuolematuse pinnalt uut erakonda ei loo. Lisaks kritiseerimisele tuleb pakkuda ka uusi lahendusi," leidis Ergma. "Aga kui keegi tuleb tõepoolest võimsa ja lahendusi pakkuva programmiga, siis miks mitte. Mina tervitaksin sellise erakonna tulekut."

Ergma sõnul näitab Eestimaa Roheliste kogemus, et Eestis on väga raske luua erakonda, mis tegeleb kitsalt ühe teemaga. "Kahjuks Eestis ilmselt ei ole võimalik olla erakonnana ainult ühel teemal rääkija. Ainult ühe väikese siilu peal on väga raske erakonda üles ehitada, inimestel on vaja laiemaid teemasid," nentis Ergma.

Ergma hinnangul mahuks üks uus erakond veel ka riigikokku praeguse nelja kõrvale, kuid üle viie erakonna riigikogus muudab asjad juba keeruliseks. "Kui mina tulin riigikokku, siis oli siin kuus erakonda," rääkis Ergma. Siis ei põhinenud koalitsioonid tema sõnul mitte niivõrd maailmavaatel, kuivõrd lihtsalt sellel, kes suutsid omavahel kokku leppida.

"Ja me nägime ju ka Reformierakonna, IRL-i ja sotsidaaldemokraatide koalitsiooni korral, kuidas majandusolukorra keerukamaks muutudes vasakpoolne koalitsioonipartner lahkus valitsusest," rääkis Ergma.

Et vältida paljude pisikeste parteide tulemist riigikokku, ei poolda Ergma ka valimiskünnise alandamist. "Valimiskünnist ma Eestis ei alandaks. Minu arvates on viis protsenti päris paras, mõningates kohtades on seitse künniseks - see on võibolla liig."

Samas leidis Ergma, et erakondadele seatud 1000 liikme alampiiri võiks ehk alandada ka 500 peale. "Aga kui elujõuline selline erakond on? Kui me jagame selle 500 inimest Eesti 15 maakonna peale, siis me saame natuke üle 30 inimese maakonna kohta - seda on ikka väga vähe," nentis Ergma.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD