Kallas kritiseeris Reformierakonna käitumist rahastamisskandaali ajal

Euroopa Komisjoni asepresidendi, Reformierakonna auesimehe Siim Kallase hinnangul oleks erakond pidanud rahastamisskandaali ajal Silver Meikarit kuulama ning tema hinnangul tegi partei skandaali ajal mitmeid vigu, kirjutab Eesti Päevaleht.

"Mind häirib kaks erakonnas räägitavat juttu. Üks on see, et erakonda ründab väike grupp inimesi. Esiteks: mis väike grupp? Nad kõik on konkurendid ja pole tingimata huvitatud Reformierakonna õitsengust. Teisalt, kui tuletada meelde vanu aegu, siis Tšehhoslovakkia okupeerimise vastu protestis 23. augustil 1968 Punasel väljakul viis inimest. Väga väike grupp võrreldes 250 miljoniga, kuid ometi oli see nii suur pahandus, et nad pandi kohe kinni. Need väikeste gruppide jutud on neist aegadest väga tuttavad ja see pole väga toimiv retoorika." ütles Kallas intervjuus Eesti Päevalehele.

Kallase sõnul häirib teda Reformierakonna sees levitatav jutt, et probleem ei ole mitte erakonna käitumises pärast Silver Meikari artikli avaldamist, vaid selles, et keegi sellest avalikult rääkima hakkas ja sellega tekitati erakonnas lõhe ning lõhe tekitanud inimesed on omakorda aga süüdi erakonna reitingu langemises.

"See tähendab, et probleem on nendes inimestes, kes kritiseerisid erakonna juhtide tegevust. See on minu arvates katastroofiliselt ohtlik tee. Siin tekib lihtsalt üks väike  küsimus: mis hetkest ja kust tulevad need seisukohad, mida üldse kritiseerida ei tohi? Lõhe pole mitte selles, et erakonnas, mis on mõttekaaslaste ühendus, on erinevad arvamused. See ei ole lõhe. Tõlgendada seda lõheks on väga vale tee," nentis Kallas.

Ta tõdes, et lõhed tekivad erakonnas siis, kui hakkab võitlus võimu pärast, erinevad grupeeringud hakkavad võitlema, ei lepi omavahel kokku, mis puudutab eelkõige erakonna juhtimist.

"Aga kuni seda pole – ja seda pole Reformierakonnas –, siis erinevad arvamused ei ole lõhe. Nii tekivadki küsimused: kus on tõemonopol ja mis teha nendega, kes seda lõhet tekitasid? Kas siis ongi ainus loogiline tee need inimesed erakonnast välja arvata? Ja kui kõik need inimesed, kes avaldavad teistsugust arvamust, erakonnast välja arvata, tekib küsimus, kes siis jääb. Tekib olukord, kus vaenlaste ring aina suureneb," märkis Kallas.

Tema sõnul tuleb võtta rahulikult olukorda, kui ilmub inimene, kes räägib, et midagi on tõsiselt valesti, või avaldab midagi  siis tuleb seda rahulikult võtta.

"Sa ei tohi teda kohe tapma hakata, ka mitte ületähtsustada. Seal on üks nüanss: kui sul pole võimalik viga, milles sind süüdistatakse, 120 protsenti eitada, siis võta viga omaks. Ütle: teeme, vaatame. Nähtavasti seda, et erakondi on selliselt rahastatud, ei õnnestunud eitada mitte kellelgi. Aga asja segab alati see, kui poliitikat segatakse kriminaalasjadega. Kriminaalasi on inimese saatus ja kriminaalasjas tuleb end igal juhul kaitsta. Poliitiline asi on hoopis teistsugune ja seal on võimalikud teistsugused lahendused," lausus Kallas.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD