Kaitseministeerium kavatseb relvi ja varustust hankida 101 miljoniga

Kaitseministeerium näeb relvastuse- ja varustusehangeteks järgmisel aastal kokku ette 100,67 miljonit eurot, suuremad on side- ja IT-varustuse hanked, sealhulgas keskmaa õhuseireradarite osamakse.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Artur Jugaste ütles BNS-ile, et tänavu aasta prioriteedid olid kaitseväelaste varustus. Kulutused tänapäevase varustuse ja vajaliku laskemoona hankimiseks olid eelmisest aastast ligikaudu poole suuremad.

Jugaste sõnul olid tänavu olulisemad side- ja IT-varustuse, laskemoona, rakettide, miinide, vähekasutatud tehnika ning kaitseväe individuaalvarustuse hanked.

"Sel aastal jõudis lõpule viis aastat tagasi sõlmitud õhutõrjesüsteemi hanke vastuostuprojekt," lausus Jugaste. "Süsteemi tarnijad MBDA ja SAAB tegid aastatel 2008–2011 Eesti firmadelt üle 15 miljoni euro ulatuses oste."

Vastuostud toetasid eelkõige teadmistepõhist majandust ning kaitseministeeriumi nõudmisel toetati vastuostudega eelkõige teadus-arendustegevuse, strateegiliste kaupade, kõrgtehnoloogiat ja sellega seotud valdkondi.

"Õhutõrjesüsteemide hange oli Eesti esimene kaitsehange, kus rakendati vastuostukohustust," lisas Jugaste. "Kaitseministeerium ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus said siit kogemusi, mis aitavad meil tulevasi vastuostuprojekte paremini Eesti kaitsetööstuse huvides ära kasutada."

Vastuostukohustus kaasneb firmal Thales-Raytheon seoses 2009. aasta juunis sõlmitud lepinguga kahe keskmaaradari hankimiseks. Selle hanke raames kohustub firma tegema Eestist vastuoste kokku 22,5 miljoni euro ulatuses. Tänaseks on Thales-Raytheon vastuoste teinud ligikaudu nelja miljoni euro eest ehk koos koefitsientidega ligikaudu 11 miljonit eurot.

Jugaste lisas, et vastuostude valdkonnad on jagatud erinevatesse kategooriatesse, eelistatud on teadus- ja arendustegevuse, strateegiliste kaupade, kõrgtehnoloogiliste kaupade ja muu sellisega seotud vastuostud. "Mida eelistatum valdkond, seda suurema koefitsiendiga teostatud hanked korrutatakse," märkis Jugaste. "Vastuostukohustuse täitmiseks on Thales-Raytheonil aega 2016. aastani."

Jugaste sõnas, et kaitse-eelarve oli tänavu 335,36 miljonit eurot ja hankekulud olid sellest 29,4 protsenti ehk 98,6 miljonit eurot. "Selle aasta eelarve puhul on oluline märkida, et kaitsekulud tõusid esmakordselt kahe protsendini sisemajanduse koguproduktist (SKP)," lausus Jugaste. "See tagas igapäevaste tegevuskulude kõrval ka investeeringud vajaliku tehnika soetamiseks ning kasarmute ja harjutusväljade ehitamiseks."

Ta lisas, et 2013. aastal püsib kaitse-eelarve kahe protsendi tasemel SKP-st ja eelarve suurus on 361,36 miljonit eurot. "Enim kasvavad kulutused ajateenijate olme- ja väljaõppetingimuste parandamiseks," märkis Jugaste. "Taristu investeeringute eelarve tõuseb ligi 27 protsendi võrra ja üheksa miljonit on ette nähtud ajateenijate olmetingimuste parandamiseks."


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD