Menu

.      

Keskkonnaametnikud: Võrumaa inimene maksab prügi eest mitu korda

Võtkem eeskuju: prügi kogumine liigiti Räpina keskkonnamajas.   Foto: INNO  TÄHISNAA JÄÄTMED • Võrumaa inimene maksab prügi eest mitu korda ja biojäätmeid veetakse kalli raha eest Tallinna, selgus, kui keskkonnaameti spetsialistid olid vaadanud kümnesse juhuslikku prügikasti Võrumaal.

Keskkonnaameti jäätmete spetsialist Eve Konsap ja keskkonnakasutuse juhtivspetsialist Rein Kalle nägid prügikaste sorteerides, et ligi 50 protsenti prügist ehk olmejäätmetest moodustavad biojäätmed – vanapaber ja riknenud toit. Paljud võrukad teevad komposti, aga asulates veetakse toidujäätmed koos prügiga 250 km kaugusele Iru põletustehasesse ja hiljem sealt põletusjääk prügilasse. Kõik biolagunevad jäätmed saaks kohapeal kompostida, valmistades nii väetisaineterikast kompostmulda. Võrumaa jäätmekava 2010–2014 kohaselt pidi hakatama Võru linnas biojäätmeid eraldi koguma juba tunamullu, aga seni on see võimalus kasutamata. Kompostimine võiks pakkuda täiendavat sissetulekut mõnele Võrumaa talunikule.

See, miks seni näiteks kortermajade juures biojäätmeid eraldi ei koguta ja miks kompostimisega ei tegeleta, on suur mõistatus üle terve Võrumaa.

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD