Menu

.      

Kas pagulased paigutatakse tõesti Meegomäele vanasse lahingukooli majja?

Lahingukooli vana maja Võru külje all Meegomäel, mida praegu haldab AS Riigi Kinnisvara ja mille kohta liiguvad jutud, et sinna paigutatakse pagulased.	 Foto: Võrumaa TeatajaKUULUJUTT • Juba mitu nädalat on liikvel jutt, justkui paigutataks Eestisse toodavad pagulased Võru külje alla Meegomäele vanasse lahingukooli majja, mis praegu tühjalt seisab.

Maavanem Andres Kõiv, kes on lahingukooli vana maja käekäigul silma peal hoidnud, ütles, et oli mõned päevad tagasi Tallinnas ja ka temale tuli selle teemaga seonduvalt paar murelikku kõnet. „Kuna minule teadaolevalt on kogu tegevusplaan kavandatud realiseerida selliselt nagu seda esitleti juulikuu keskel Tartus, siis ma natuke kahtlen selle info paikapidavuses,” ütles Kõiv. Tema sõnul oli 21. juulil Tartus infopäev ja seal andsid asjade tulevasest käekäigust ülevaate kaks ministrit. Vaatamata sellele tegi maavanem täpsemalt selgeks selle, kes on nendes küsimustes kõige kompetentsem inimene. Temale teadaolevalt on selleks inimeseks sotsiaalministeeriumi asekantsler Rait Kuuse.

Sotsiaalministeeriumi kommunikatsioonijuht Malle Aleksius edastas ministeeriumi poolt info, et rahvusvahelise kaitse saanud isikud paigutatakse elama hajutatult üle Eesti, mitte kõik koos ühte majja näiteks Võrumaal. „Praegu käib ministeeriumis alles info kogumine selle kohta, missugused omavalitsused on valmis pagulasi vastu võtma ja ootame seisukohti ka Võrumaalt,” märkis Aleksius, „kedagi vastu tahtmist pagulaste majutamiseks riigi poolt ei sunnita.” Ta lisas, et Meegomäele endise lahingukooli majja pagulaste paigutamist sotsiaalministeeriumis arutatud ei ole. Mida Võru vallas on arutatud, tuleb küsida vallast järele.

Pagulaste temaatikaga tegeleva siseministeeriumi pressinõunik Toomas Viks ütles samuti, et seda, kuhu pagulased konkreetselt elama paigutatakse, otsustab ikka kohalik omavalitsus.

Võru vallavanem Georg Ruuda ütles, et tema on seda juttu, et pagulased Meegomäele paigutatakse, kuulnud ainult inimeste käest. „Valla poole pole ükski ametkond selles osas pöördunud,” ütles Ruuda, „võib-olla on läinud sotsiaalmeedias kuulujutt liikvele.”

Ruuda ütles, et ka temal oli maavanemaga sellest juttu, aga ka maavanem ei teadnud. Ruuda märkis, et jutud ei teki tühja koha pealt. Meegomäel on Ruuda sõnul tingimused sellise tegevuse jaoks olemas. „Kohalikud elanikud on väga närvis, sest kohalikele inimestele see plaan absoluutselt ei meeldi,” lisas Ruuda.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD