Riigikogulane vastab Keskerakonna läbiotsimise kohta

Foto: WikipediaKÜSIMUS–VASTUS • „Kui elu viib kedagi kokku ärimees Jüri Luigega, siis olge väga ettevaatlikud,” manitseb oma vastuses Kagu-Eestist Riigikokku lähetatud Võru endine maavanem ja linnapea Ülo Tulik, kes samuti Keskerakonna mõjuvõimuskandaali tõmmati – Jüri Luik väitis oma aastalõpuintervjuus, et keskpartei tegi talle heade tellimuste pakkumises pausi seepärast, et Tulik siseminister Ken-Marti Vaheri audientsil käis ja temalt Luige karistamist palus. Mõjuvõimuskandaal kogub aga aina hoogu – eile hommikul selgus, et peasekretär Toobalit võib oodata ka süüdistus nuhkimises ja Kagu-Eestist parlamenti valitud Ester Tuiksoole mõjus läbielatu nii rängalt, et daam sattus südame-veresoonkonna vaevustega haiglasse. Ent kuidas vaatavad ühe parlamendierakonna tuuseldamisele meie riigikogulased?


Küsisime riigikogulastelt seekord kaks küsimust:


1. Kuidas leiate – kas Keskerakonna peakontori, kultuuripealinna ruumide ja peasekretär Toobali kodude läbiotsimine oli seni ilmnenud informatsiooni valguses õigustatud, arvestades Edgar Savisaare väljaöeldut, et 20 aasta jooksul ei ole Eestis ühegi erakonna peakontorit läbi otsitud? Miks?


2. Millise erakonna kontori või Riigikogu liikme kodu võiks järgmisena läbi otsida ja miks?


Valdo Randpere (Reformierakond): Minul on väga suur respekt meie õiguskaitseorganite kompetentsi suhtes ja mul ei ole mingeid andmeid, mille põhjal võiks väita, et midagi on valesti tehtud. Ja vaadates asja teise külje pealt, siis mõnigi nimi, mis nüüd on konkreetse asjaga seostatud, on ka varem figureerinud erinevates korruptiivsetes seostes. Ma ei mõista kedagi ette süüdi, aga ma ei ole valmis ka enne kohtuotsust kedagi ette süütuks tunnistama.


Asja ei tee minu silmis paremaks teadmine, et Keskerakonnal on olnud juba ammu traditsiooniks maksumaksjate raha kasutada erakondlikeks ettevõtmisteks. Nimetagem näidetena kasvõi mädanevate kartulite reklaamimist, e-valimiste vastaste raamatute üllitamist, Tallinna Televisiooni propagandamasina ülalpidamist või minupärast kasvõi viimasteks jõuludeks linnaelanike raha eest kokkunikerdatud jõulutervitust kuldmune sünnitavate keskerakondlike linnajuhtidega. Mida on nendest tegemistest kasu saanud linnaelanikud? Mitte midagi. Küll on nad saanud maksta arve, mille eest tegelikult oleks pidanud maksma pidevas rahahädas Keskerakond. Paralleeli ei ole selles käitumismustris praeguse juhtumiga eriti keeruline näha.


Millise kodu või kontori võiks kaitsepolitsei järgmisena läbi otsida – selle jätan ma nende otsustada. Õiguskomisjoni liikmena võin kõigile Eesti inimestele kinnitada, et meie uurimisorganid ei ole kallutatud. Nad võivad muidugi vigu teha, aga ma olen täiesti kindel, et meie õigussüsteem tervikuna toimib väga hästi ja niinimetatud „justiitsmõrvu” Eestis tänapäeval läbi viia pole võimalik.

Urmas Klaas (Reformierakond): Ma ei pea korrektseks avaldada selles asjas oma isiklikku arvamust, sest menetlustoimingud käivad.

Tarmo Tamm (Keskerakond): Seni ilmunud informatsiooni puhul tundub minule, et selline jõuline läbiotsimine ei olnud õigustatud. Faktid, mille meedia on välja toonud, ei anna küll ühtegi kinnitust sellest, et härra Luik oleks saanud mõne tellimuse Keskerakonnale annetatud 500 euro pärast.


Seni, kuni ei ole teada, millised täiendavad kahtlustused prokuratuur kahtlustusalustele esitab ja milliseks kujuneb süüdistus, ei saa teha ka mingit järeldust. Kui kogu lugu piirdub ainult sellega, millest oleme lugenud, on tegemist selge ülereageerimisega ja see tekitab väga palju vastuseta küsimusi. Kes heastab kahe Riigikogu liikme maine, kui selgub, et tegelikult nad ei olegi süüdi?
Millise Riigikogu liikme kodu või millise erakonna peakontori võiks järgmisena läbi otsida? Demokraatlikus riigis ei otsusta seda poliitikud.

Heimar Lenk (Keskerakond):
Keskerakonna büroo, rahvasaadikute kodu ja kultuuripealinna kontori läbiotsimine oli minu arvates puhas etteplaneeritud jõudemonstratsioon ning avalikkuse sekka paanika külvamise järjekordne katse. Nagu taoliste asjade puhul ikka, tuldi looga lagedale reede õhtul pärast kell 18. Kaks päeva loodeti üldsust segaduses hoida ja Keskerakonna mainet tallata: et vaata, kus ikka korruptandid!


Erakond seekord ennast praadida ei lasknud ja käis ise välja kahtlustavate nimed ning läbiotsimise üksikasjad. Midagi tähelepanuväärset ju büroost ei leitud. Kogu selle loo kunstlikkust ilmestab hästi president Ilvese avaldus esmaspäeva lõunatunnil, et miks prokuratuur üldsust infosulus hoiab? Alles pärast teatas prokurör mõne üsna tähtsusetu üksikasja.


On iseloomulik, et meie erakonnad on ikka protesteerinud nii Vene, Ukraina kui Valgevene opositsiooni ründamise ja läbiotsimiste vastu. Kui sama juhtus kodumaal, oli kõigil suu vett täis, kuigi tegemist on Eesti jaoks pretsedenditu juhtumiga, kus opositsiooni erakonna büroo läbi otsitakse.

Meelis Mälberg (Reformierakond): Olen asjaga kursis vaid ajakirjanduses ilmunu põhjal. Seega on info ebapiisav, tegemaks järeldust, kas läbiotsimised olid õigustatud või mitte.
Tean vaid, et luba läbiotsimise teostamiseks ei anta prokuratuuri ega ka kohtu poolt välja kergekäeliselt. Peab olema piisavalt materjali, millele toetudes selline otsus tehakse. Küllap uurimine annab meile peagi ka vastused. Pealegi ei tohi unustada, et Eesti on õigusriik ja õigust mõistetakse meil kohtusaalis. Mis puudutab niinimetatud poliitilist tellimust, siis selle välistaksin täielikult. Sellised skandaalid kahjustavad ju lisaks Keskerakonnale kaudselt ka kõiki teisi erakondi. Euroopaliku kultuuriga sellised skandaalid kaasas ei käi, seega mõjub see skandaal Eesti riigi usaldusväärsusele tervikuna laastavalt.


Loodan, et ükski Riigikogu liige ega erakond ei anna oma tegevusega edaspidi sellisteks läbiotsimisteks põhjust. Aga kui annab, siis tuleb õiguskaitseorganitel sellele adekvaatselt ja kiiresti reageerida.

Ülo Tulik (IRL):
Kriminaalmenetlust juhib prokuratuur ja ka menetlustoimingutega seonduvatele küsimustele vastavad nemad. Mina ennustamisega ei tegele, küll aga on minul hea soovitus kõikidele nendele, kes peavad lugu ausast ettevõtlusest.


Kui elu viib kedagi kokku ärimees Jüri Luigega, siis olge väga ettevaatlikud! Mitmeid aastaid tagasi, kui pidasin Võru vallas vallavanema ametit, käis ta välja idee, et pärast seda, kui on saanud Võru vallalt enda omandisse umbes 100 hektarit maad, on paari aasta pärast meil oma autode ringrada kohe vallamaja aknast avaneva vaatega olemas. Moskvas olla ettevõtmine ebaõnnestunud ja kui ainult maa saaks, oleks ta võimeline selle asja ära tegema. Kuna ta aga maad ei saanud, mõistan tema pahameelt minu suhtes, sest lisaks üldtuntud kelmustele, mida ta on aegade jooksul korda saatnud, ei saanud ta hakkama ka tenniseväljaku haldamisega Võru linnas ajal, kui mina linnapea olin. Õnneks on praeguseks väljaku haldaja muutunud ja ka võimalused tennisemänguks Võrus olemas. Ester Tuiksoo teda kahjuks ei tundnud ja nüüd peab kahetsema, et sellise inimesega üldse tegemist tegi.

Priit Sibul (IRL): Mina usaldan Eestis õiguskaitse eest vastutavaid organisatsioone ja usun, et nad teevad oma tööd neile pandud ülesannete raames. Selle kaasuse puhul on avalikkuse informeerimisega olnud võib-olla veidi probleeme. Usun, et uurimine viiakse läbi korrektselt ja võimalikult kiiresti.

Kalvi Kõva (SDE):
Kui kogu lugu peaks tõesti piirduma nende kahtlustustega, mida prokuratuur seni on välja öelnud, tekitab nende läbiotsimiste mastaapsus tõesti kummastust. Senise info valguses ei saa nii suurte jõududega tehtud läbiotsimisi proportsionaalseks pidada. Usun siiralt, et uusi läbiotsimisi ei tule.

Rein Randver (SDE): ei vastanud.

Inara Luigas (Keskerakond): ei vastanud.

Ester Tuiksoo (Keskerakond): ei vastanud. (Ester Tuiksoo on ajakirjanduse andmetel alates läinud nädala reedest haiglas. – toim)

 

Selle kirje kommentaarid on nüüd suletud.


 


 

LOE VEEL


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD