Menu

.      

Juhtkiri: Võidupüha paraad mitmete osalejate ühisel pingutusel

Esimesed tõsised koosolekud võidupüha paraadi korraldamiseks toimusid Võrus juba rohkem kui pool aastat tagasi, oktoobri lõpus. 22. ja 23. juunil jõuavad korraldusega seotud osapoolte pingutused lõpule, suure osa eestlaste jaoks jääb seda kõike meenutama poolteist tundi kestev teleülekanne.

Alates 2000. aastast korraldab võidupüha paraadi kaitseliit. Korraldajate jaoks on ilmselt üks suuremaid probleeme paraadiks sobiva keskväljaku puudumine. Suurejooneline kolme miljoni euro suurune Võru keskväljaku projekt on küll olemas, aga seni vaid paberil.

Paraadis osalejad rivistuvad praeguste plaanide kohaselt Keskparki, kolonni ots marsib Jüri tänavale ning liigub Vabaduse tänavat mööda Koreli oja, Maxima ja bussijaama poole. Sõjatehnika alustab mööda Vabaduse tänavat liikumist Tamula poolt.

Linn tegeleb rahvapeo ja jaanitule korraldamisega rannas, mis on paraadi toimumise tõttu toodud päev varemaks. Samuti on nende kanda suures osas liikluskorraldus ja sellega seotud kommunikatsioon. Linn juhib inimeste tähelepanu puudujääkidele linnapildis nagu lagunevad hooned, katkised aknad, kuivanud puuoksad ning prügi- ja ehitusjäätmed.

Võru maavalitsus avab võidupüha paraadi ajal linna piiril Võrumaa info- ja tervitusvärava ning plaanib kasutada paraadi Võrumaa turismiobjektide ja kaugtöövõimaluste tutvustamiseks. Loodetakse, et inimesed tulevad korduvkülastajana Võrumaale tagasi. Maavalitsus kutsub võidupüha sündmuste ajal kandma rahvariideid, et kogukonnatunnet tugevdada ja Võrumaa ühtsust ka teistele näidata.

Peale omavalitsuste tegelevad paraadiga seotud tegevuste planeerimisega politsei, Vabariigi Presidendi kantselei, Illenzeeri fondi heategevusliku kontserdi “Laulud sõdurile” korraldajad ja mitmed muud organisatsioonid. Ettevõtted mõlgutavad mõtteid, kuidas suurt külalistehulka teenindada.

Tagasi tulles teleülekande juurde on selge, et just Eesti Rahvusringhäälingul on võidupüha paraadi korraldamisel üks juhtivamaid rolle. Tegevus peab toimuma sekundilise täpsusega.

Paljud korraldajad peavad paraadi eelkõige täpseks protokolli järgivaks sündmuseks. Usume, et linna arengu seisukohast on see siiski midagi palju enamat.


 

ARVAMUS