Menu

.      

Kodutöö tegemata! Miks?

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Riigikogulaste pika suvepuhkuse lõpetas kogunemine presidendivalimisteks. Kolm hääletusvooru ebaõnnestusid, sest suve jooksul ei suudetud kokku leppida, kes presidendiks sobiks. Korduvalt läkitati rahvale sõnumeid, kuidas valijamehi kardetakse, kuid saalis tehti kõik, et valimine valimiskogusse läheks. Eriti kummastav, kuidas 30 (kolmandik) rahvaasemikku otsustasid kasti lasta puhta hääletussedeli.

Poliitilise kultuurituse parim näide on, kuidas tagatipuks visati Marina Kaljurand üle parda. Miks ikkagi nii? Reformierakond ei ole ju poliitikas uustulnuk. Vabaerakond teatas, et Reformierakond randus kaljudele ja et erakonnas on kaootiline liikumine, mis iga müksu peale suunda muudab.

Seda võiks ju võrrelda olukorraga koolis, kus kolmandik kontrolltöö tegijaist viib õpetajale puhta lehe. Koolis on selge, mis sellega kaasneb. Peale halva hinde tuleb kontrolltöö pärast tunde ikkagi ära teha. Aine tuleb ära õppida, selgeks saada. Kõrgelt tasustatud riigikogulastega ei juhtu midagi. Palk jookseb, kuluhüvitised jooksevad …

Halb eeskuju pidi isegi nakkav olema. Küllap ongi, kui vaadata olukorda haigekassas, kus nii-öelda ootamatult ilmnes 33 miljoni eurone puudujääk ja süüdlast nagu ei olegi. Või võtame igihalja teema – haldusreformi. Väike, 633 elanikuga Mulgimaa Kõpu vald pöördus riigikohtu poole, leides, et haldusreform pole põhiseadusega kooskõlas. Teisipäeval edastas õiguskantsler Ülle Madise riigikohtule arvamuse, milles leiab, et haldusreformi seadus on põhiosas põhiseaduspärane, ent küsimused tekivad seoses valimiste ajalise lähedusega valdade sundühendamisele. Põhiseaduslik probleem on Ülle Madise arvates ka ühinemiskulude katmise ülempiir.

„Volikogude otsus haldusreformi seadus vaidlustada on tervitatav, just kohalikud inimesed näitavad kõige täpsemalt, miks ja kuidas haldusreform nende põhiseaduslikke õigusi rikub. See on nõnda kaalukas reform, et riigikohtu hinnang on kindlasti vajalik,” märkis Madise.

Siit oleks tulnud alustada. Ka aabits algab algusest, Aja B-tähest. Septembrikuu palgapäeval peaks poliitikutele kinkima aabitsa.

ARVAMUS