Menu

.      

Saja-aastane robot on noorem kui kunagi varem

Sõna „robot” võttis esimest korda kasutusele tšehhi kirjanik Karel Čapek juba aastal 1920 ehk 96 aastat tagasi. Siis mõtles kirjanik selle sõnaga tehisinimest. Robot tuleb tšehhikeelsest sõnast „robota”, mis tähendab orjust, orjatööd.

Üleeile Kreutzwaldi koolis Robotexi infopäeval saali vaadates võis tõdeda, et varsti saja aasta juubelit tähistada võiv mõiste ei ole kunagi olnud nii noor nagu praegu. Meenub kevadel, 9. aprillil Rõuges heal tasemel korraldatud maakonna robootikapäev.

Kevadise robootikapäeva peakorraldaja, Haanja ja Rõuge kooli robootikaõpetaja Triinu Grossmann, kes oli tegev ka üleeilsel infopäeval, tundis siis rõõmu, et kohal on 48 robotihuvilist kuuest Võrumaa koolist.

Võistlusest Robotex 2015 võttis osa seitse Võrumaa nupukate noorte robotit: Rombo, Gunnar, Kotkas3 ringrajal, Vineer, MarsJ, Alfa1.0 ja RRT. Robotex 2016 registreerimine algas juba esimesel koolipäeval ja kestab oktoobri lõpuni. Osalema oodatakse 2000 robotiehitajat.

Mida tähendavad näiteks LEGO sumo, 3 kg LEGO sumo, LEGO joonejärgimine, Linnaläbimine, ProgeTiigri haridusrobotite võistlus, LEGOWeDo, VEX IQ, Labürint, Fokrace, Veeralli, Freestyle, iRobot sumo, Droonide takistussõit, ICD Grand Challenge, NAO humanoidide jalg-pall … Noored robotiinsenerid teavad. Need on robotivõistluste nimed.

ICD Grand Challenge on sel aastal üks raskemaid robotimänge, kus tuleb lammutada hooneid. Robotexil on töötoad, kus leiavad tegevust ka 16+ aastased. Teaduskonverentsi teema on kosmoserobootika.

Professorite algatusest, kus tudengitele näidati kaheksat robotit ja huvilisi oli kokku poolesaja ringis, on saanud võimas, maailmale väljakutset esitav sündmus. Robotexist peab saama maailma suurim robotiehitajate jõukatsumine, leiavad korraldajad.

Tore, et selles ettevõtmises on oma kindel osa ka Võrumaa noortel, nende juhendajatel, koolidel.

Võru esimesed robotid töötasid arvatavasti 30–35 aastat tagasi Võru jalatsivabrikus (OÜ Abris) ja toodi meile Austriast!?

ARVAMUS