Eilsest on tavalisest tihedamad tööpäevad viies Võrumaa kohvikus või restoranis. Pühapäevani saab 15 euro eest mekkida head ja paremat Võrus, Haanjas või Rõuges. Aprilli lõpus osales esimesel Võrumaa kohvikute ja restoranide nädalal neli toidukohta, nüüd on liitunud ka Suure Muna kohvik.
Kas ometi on leitud selline turismiprojekt, mis kohalikku uma ja hääd kõige paremini tutvustab – toidu kaudu?
Üritusele on õla alla pannud Võrumaa arenguagentuur ja Võrumaa Turismiliit, projekti rahastatakse Leaderi programmi projekti „Uma Mekk Võrumaa külalisele” raames. Kõigi osalejate nädalamenüü on Uma Meki kaubamärgi saanud ning osalevad toidukohad on eelistanud kohalikku toorainet ja toidutraditsioone. Eilse seisuga on teada, et huvi Võrumaa maitsete vastu on väga suur ja mõneks õhtuks on juba lootusetu lauda saada.
Tallinna restoranides käinud teavad, kui palju seal 15 euro eest saab. Kohalikku ja ehedat kindlasti mitte. Toidunädala roogadel on asja põnevamaks tegemiseks juures ka võrukeelsed nimed, iseasi, kas see peale elevuse toidule midagi juurde annab. Kui on õnnestunud turist siia sööma meelitada, minnakse ehk ka Ööbikuorgu uut linnupesatorni uudistama ja ka ööbitakse Võrumaal.
Eelmise nädala turismipäeval nimetas OÜ Võrumaa Maitsed eestvedaja Kadri Karu neid päris Võrumaa toite: kanepijahu ja -seemned, tatar, läätsed, sõir, kohupiim, suitsusaunaliha, kõrned, kiisla, kaalikas, ahjutoidud ja seened. Tatrajahust pliine pakutakse ka sel nädalal ühes projektis osalevas kohvikus, pannkooke kohupiima ja kõrvitsaga saab samuti maitsta, suitsusaunaliha on pandud hernepüreesupi sisse ja kanepijahuga kooki on ka küpsetatud. Võib-olla oleks hea mõte söömatulijatele ka väikeseid retseptivihjeid pakkuda? Sest kindlasti ostaks saartelt või teisest Eesti otsast tulnu meie suitsusaunaliha ja kohupiima siit kaasagi ning proovib Võrumaa maitseid kodus järele teha.
Armastus käib kõhu kaudu. Võrumaa toidukohad saavad sel nädalal palju austajaid juurde, kes loodetavasti ei pea paljuks ka edaspidi gurmeereisi ette võtta.