Menu

.      

Raivo ja Karmo Tõra – ehitajad

Eile lõppes ideekorje riigi sajandaks sünnipäevaks välja antavasse Võrumaa ajaloo väljaandesse. Võrumaa Teataja, mis on ilmunud rohkem kui sada aastat, soovitab tagasi vaadata aastatuhande vahetusele, mil ajalehes ilmus küsitlus „Võrumaa 20. sajandi suurkujud”.

Toimetusetöös oleme korduvalt-korduvalt kokku puutunud inimestega, kes ennast ise upitavad ja väga visalt kipuvad leheveergudele kirjutama. Need aga, kes vääriksid lehelugejate tähelepanu, hoiduvad tagaplaanile.

1999. aastal ilmus Võrumaa Teatajas rohkem kui saja võrumaalase nimi, kes võiks olla 20. sajandi Võrumaa suurkuju. Võru linnavõim mõtiskles Võru kuulsuste alleele, telliti isegi kavandid, kuid ei hinda me oma legende!? Tähtis on lubada inimestega kohtuda poliitilises telgis turu juures ja siis see unustada. Häbi! Kohalike valimisteni on vähem kui aasta. Riigi juubelini on rohkem kui aasta.

Kas me teame, kes on meie linna selliseks arendanud, nagu ta on praegu? Pärast vaidluste ja eneseupitamiste vaibumist ehk jääb sõelale manalateele läinud Raivo Tõra nimi. Raivo Tõra oskas näha väikeses Võrus ka suurt plaani tervete linnaosade (Vilja, Võrusoo) ulatuses, oskas ka sellest rääkida ja mõtet avada. Täna kirjutame Karmo Tõrast. Tuleb uhkust tunda, et noor mees on projekteerimisfirmaga jõudnud tipptasemele, väljunud igale poole Eestis.

Ei ole paremat visiitkaarti kui ehitised, arhitektuur, mida sõidetakse (lennatakse) vaatama, pildistama tuhandete kilomeetrite kauguselt. Äsja avati ainulaadne Karmo Tõra Ööbikuoru vaatetorn.

Aga miks meil ikkagi ei ole oma kuulsuste alleed? Teine küsimus on: kui palju on selle allee peale juba raha raisatud? Nüüd saab tõdeda, et kivipargist kolitakse mõnisada meetrit eemale uuele kivist platsile, kulutades sellele kampaaniale palju-palju raha. Nagu näha, ei ole kivipargis inimestel mugav istuda. Lehmakuju on seal nagu vihje esimesele kuulsuste allee märgile.

Kellel peaks piinlik olema? Kirjutage meile!

ARVAMUS