Menu

.      

Täna on mardipäev

Mardipäeva loeti hingedeaja läbisaamiseks, algasid tubased tööd ja talveaeg. Mardipäeva on peetud ka muistseks aastavahetuspühaks. Vana kalendri järgi oli mardipäev 22. novembril ja kadripäev lausa detsembrikuus. Nüüdisajal kiputakse rohkem energiat panustama halloweenile (31. oktoober).

Meie jaoks on martide ja kadride aeg ning maailm maagilist väge täis. Pärimustekstid räägivad erilist lugu meie rahvast. Lugu, mida  me oleme vajanud, et tagada pere-, vilja- ja karjaõnn. Pime aeg annab aega sissepoole vaatamiseks.

Tänapäeval püüeldakse linna, veelgi enam, võõrasse riiki. Akna taga on linnatuled, anonüümsed valgusallikad. Inimene on aga sageli rohkem üksi kui kuskil metsatalus küdeva pliidi või ahju juures.

Õnneks üksiku metsatalu võlu elab edasi ja järjest rohkem inimesi leiab tee või loob sideme Võrumaa metsadega. Mets on turvalisem koht kui linn.

Üleeile tulid Kandlesse Võru Liitva linnaosa inimesed. Linnavalitsus tutvustas selles linnaosas järgmisel aastal kavas olevaid teekatete tolmuvabaks muutmise kavatsusi. Linnainimesed kurtsid elu üle selles linnaosas.

Linnaametnik kurtis, et Võrus on liiga palju kinnistuid ja kõigi muredega ei suuda tegeleda. Saalisolnud said aru, et selle ametniku jaoks on Võru linn liialt suur!? Öeldi ka otse välja, et ametniku telefoninumber on juba pähe kulunud, kuid abi ei miskit. Lumi tuli ka ametniku arvates liialt vara maha, muidu oleks Kivi tänaval tööd käinud mis mürin ja kõnnitee oleks ammu valmis jne. Maksumaksja makstavat palka see mees vastu võtmast ei keeldu, kuid 3000 linnakinnistut on tema jaoks liiga palju!?

Kas hea lugeja kujutaks ette, et maainimesed tulevad kokku ja hakkavad kurtma nagu linnaametnik, et talu on liialt suur ja tööd palju? Maainimene arutleb, et tahaks veelgi rohkem tööd teha, lapsi kasvatada ja rahus olla.

Õnneks on meil veel hulk inimesi, kes on kogu aja elanud maal ja tänu neile ei ole paljud-paljud külad veel hääbunud. Õnneks on inimesi, kes tulevad suveks maale ja siis on paljud talvel tühjad olnud külad jälle rõõmsad.

Millal on rõõmus ametnik? Kas ainult palgapäeval?

ARVAMUS