Eesti turism saab uuelt viiruselt valusa löögi

Pixabay

Eesti reisibüroode hinnangul võib koroonaviiruse puhangu tõttu rakendatud ohutus- ja karantiinimeetmete ning reisijate kasvava ohutunde tõttu Hiinast saabuva turismivoo vähenemine mõjutada ka Eesti turismindust, kirjutab Postimees. 

Reisibüroo Reisiekspert tegevjuhi Sven Lõokese sõnul mõjutavad ettevõtet enim siia tulla plaaninud turistirühmade tühistused: ainuüksi märtsis jääb Reisieksperdil vastu võtmata 25 turismirühma Hiinast, Hongkongist, Taiwanilt, Singapurist, Jaapanist ja mujalt, kokku üle 500 turisti.

Reisibüroo Go Travel partnersuhete juht Age Põder ennustas, et suurem mõju reisikorraldusele võib Skandinaavia ja Balti turule tulla aga reisimise tipphooajal suvekuudel, kui Hiinast saabuvad grupid võivad hakata oma plaanitud reise siia tühistama. «Kuigi Eestis ööbivaid Hiina turiste ei ole veel väga palju, nende osakaal jääb alla ühe protsendi kõigist Eesti külastustest, võivad nad Helsingist saabuvate päevaturistidena või ringreiside raames moodustada juba mitme turismiettevõtte tähtsa tuluallika ka Eestis,» ütles Põder. «Tänaseks oleme edasi lükanud ühe grupireisi Hiinasse, teisi reise ei ole terviseameti ja välisministeeriumi soovituste järgi seni muuta tulnud.»

Samuti on nähtud kodumaiste klientide reisitühistamisi. Estraveli turundusjuht Airi Ilisson märkis, et kliendid on tühistanud eelkõige neid reise, mis toimuvad lähiajal, ja eelkõige riikidesse, kus on viirus laiemalt levinud. Ka Sven Lõokese sõnul on löögi all pigem lähitulevikku plaanitud reisid, ohuolukorra jätkudes võivad löögi alla sattuda ka hiliskevadised ja suvised tellimused.

Päris palju tühistatakse tema sõnul just tööreise, kuna mitu rahvusvahelist suurüritust, sealhulgas Genfi autonäitus ja rahvusvaheline turismimess ITB Berliin, jäetakse tänavu ära, samuti on mitmel suurkorporatsioonil reisikeeld. «Erareisijad tühistavad reise piirkondadesse, kus ohutase on keskmisest kõrgem ja kuhu välisministeerium ei soovita reisida. Kardetakse ka karantiini sattumist ehk seda, et keegi võib mõnes puhkusesihtkohas või lõbusõidulaeval haigestuda ning siis ei pääse sealt ka terved inimesed 14 päeva tulema,» lisas Lõokene.

Age Põder märkis, et Go Traveli kõigist müüdud reisidest on ülekaalukalt esikohal soojamaareisid Kreekasse, Türki ja Egiptusesse, aga ka Küprosele, Bulgaariasse ja Tuneesiasse, mis ei kuulu ohupiirkondade – Hiina, Põhja-Itaalia teatud regioonid, Iraan, Jaapan, Singapur ja Lõuna-Korea – hulka, mistõttu ei tõtta inimesed neid ka tühistama.

Airi Ilisson ütles, et kuigi ka nende kliendid jätkavad viiruse levikust eemale jäävatesse riikidesse reisimist, on reiside arv siiski mõnevõrra vähenenud. Küsitakse paindlikke reise Estraveli reisitellimuste keskmine päevane arv on samuti mõnevõrra vähenenud. «Langus on eelkõige viimase minuti reisides, küll tuntakse sellevõrra jällegi rohkem huvi pikema aja pärast toimuvate, näiteks talviste ja järgmise aasta reiside vastu. Samuti küsitakse rohkem niisuguseid reise, mil on paindlikumad tühistamistingimused, näiteks lennupiletite puhul otsitakse ja küsitakse paindlikumaid variante, mida me ka sel puhul leiame.»

Samasugust langust on täheldatud juba ka Reisieksperdis. Ilissoni sõnul mõjutab viiruspuhang ka ettevõtte majandustulemusi, kuid millisel määral, on veel vara ennustada. «Loodame, et olukord muutub ja viirus taandub.»


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD