Menu

.      

Riik tegeleb Ukraina sõjapõgenike täpse arvu väljaselgitamisega

  • Kirjutas BNS

Riik tegeleb Ukraina sõjapõgenike täpse arvu väljaselgitamisega

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo sõnul on esmaspäevase seisuga Ukraina sõja eest Eestisse põgenenud inimestest 61 497 öelnud, et soovivad jääda Eestisse, see arv ei pruugi aga tegeliku Eestis viibivate põgenike arvuga kokku langeda.

Küsitluste järgi soovib 81 protsenti põgenikest Ukrainasse naasta, kuid mitte lähema kolme kuu jooksul, märkis Riisalo esmaspäevasel riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjoni istungil.

22 768 ehk 37 protsenti põgenikest on ilma ajutise kaitseta. "Need on inimesed, kes saavad ise hakkama, kes ei vaja Eesti riigi abi ja tuge," selgitas ta. Ajutise kaitse on saanud 38 729 inimest, mis on 63 protsenti kõigist, kes on avaldanud soovi Eestisse jääda.

"Me lõpuni ei kontrolli eriti seda 37 protsenti inimestest, kellel pole ajutist kaitset, kas nad veel füüsiliselt on Eestis. Nad ei ole andmebaasides, kuna pole taodelnud toetusi ega pensioni," nentis minister. 

44 protsenti ajutise kaitse all olijatest on Riisalo sõnul teada täpse elukoha aadressiga, 24 protsenti on Eestis registreeritud kohaliku omavalitsuse täpsusega. "Me teame, kus omavalitsuses nad on, kuna nad on seal teenuse saajad, kas siis lapsed on lasteaias või koolis või on nad mõne toetuse või pensioni saajad," selgitas ta.

10 protsenti ajutise kaitse saajatest on Ukraina sissekirjutusega ja 14 protsenti ehk 5493 on selliseid, kelle elukoha kohta riigil andmed puuduvad. 39 inimese puhul on elukohaks registreeritud mõni muu riik.

Siseministeeriumi kantsler Tarmo Miilits ütles, et ministeerium tegeleb põgenike elukoha täpse kaardistamisega. "See 14 protsenti – 5493 inimest – on see grupp inimesi, kelle poole me oma teraviku seame, et saada neist ülevaade, kas nad on endiselt Eestis või on nad Eestist lahkunud, mis on nende tegelik elukoht ja muud tegevused. Lisaks igasugustele registripäringutele on kavas ajutise kaitse pikendamisel inimestega näost näkku kohtuda ja kõik sellised asjad välja selgitada, et kus ta elab, miks lapsed ei käi koolis ja kogu muu temaatika juurde, see on üks oluline võtmetegevus, mis meil ees seisab," märkis Miilits.

Ajutise kaitse all olija staatust tuleb pikendada ühe aasta pärast alates selle saamisest.

Siseministeerium prognoosib, et 2023. aasta lõpuks on ajutise kaitse saajaid Eestis umbes 75 000.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD