Menu

.      

Eesti idapiiril alustasid tööd Ukraina piirivalvurid

  • Kirjutas BNS

Eesti idapiiril asusid laupäeval tööle viis Ukraina piirivalvurit, kes jagavad oma tööst parimaid praktikaid ning kui vaja, osalevad saabujate usutlemisel, teatas politsei- ja piirivalveamet (PPA).

Ukraina piirivalvurid saabusid Eesti idapiirile Euroopa piiri- ja rannikuvalveameti Frontexi kaasabil. Ukrainlased töötavad Narva ja Luhamaa piiripunktides, kus nad vaatlevad Eesti piiril toimuvaid kontrolle. Vajadusel saavad Eesti kolleegid kasutada Ukraina piirivalvurite taustateadmisi Ukrainast. Ka saab nende teadmiste abil parema selguse, milline on olnud Ukrainast saabujate teekond, kuhu nad soovivad edasi liikuda ning kuidas saab Eesti riik neile abiks olla. Täiendava, Ukraina ametnike kaudu kontrollitud info pinnalt saavad Eesti piirivalvurid kiiremini teha otsuse inimese üle piiri lubamise kohta ja abi vajavale inimesele ka kiiremini abi osutada.

PPA piirivalveosakonna juhi Egert Belitševi sõnul otsis PPA erinevaid võimalusi, kuidas Ukraina piirivalvureid meie idapiirile kaasata ning tal on hea meel, et see Frontexi toel ka teoks sai.

Luhamaa piiripunkt FOTO: Aigar Nagel

„Meie piirivalvuritel ja neile abiks olevatel Frontexi ametnikel on idapiiril keeruline väljakutse, sest neil tuleb iga päev sadade inimeste seast eristada need, kes päriselt põgenevad sõja eest, ning [need,] kel ei ole õigust Eestisse tulla. Ukraina piirivalvurid saavad aidata meid teadmiste ja infoga, mille kontrollimine on seni nõudnud suuremat pingutust ja seetõttu ka enam aega,“ ütles Belitšev.

Ukraina kolleegid on esialgu Eestis tööl kuu aega, pärast mida otsustatakse lähetuse pikendamine. Ukraina piirivalvurite lähetamisega seotud kulud katab Frontex.

Viimastel nädalatel on ühe ööpäeva vältel Narva ja Kagu piiripunktide kaudu Eestisse saabunud keskmiselt sadakond Ukrainlast, kellest umbes pooled on transiidil.

20 PÄEVA ENIMLOETUD