Menu

.      

USA annab Eestile Ukraina taastamiseks 500 000 dollarit kriminaaltulu

  • Kirjutas BNS

USA annab Eestile Ukraina taastamiseks 500 000 dollarit kriminaaltulu FOTO: Pixabay

Eesti ja USA justiitsministeeriumid allkirjastasid laupäeval Müncheni julgeolekukonverentsil koostööleppe ligi 500 000 dollari suuruse konfiskeeritud kriminaaltulu suunamiseks Ukraina elektrivõrgu ülesehitamisse.

Eelmise aasta märtsis konfiskeeris USA justiitsministeerium 484 969 dollarit kriminaaltulu salakaubaveoga seotud juhtumis, kus üritati Venemaale müüa lihvimispinki, mis on ilma vastava litsentsita keelatud, kuna seda kasutatakse tuumarelva leviku ja kaitseprogrammides. Uurimise tulemusel lihvimispink Venemaale ei jõudnud, teatas justiitsministeerium. Lisaks konfiskeerimisele esitasid USA võimud Eesti riigiprokuratuuri ning maksu- ja tolliameti aktiivsel toetusel süüdistuse mitmele salakaubaveovõrgustikku kuulunud inimesele ja ettevõttele. Kuritegu avastati USA-s, kuid sellega oli seotud Eestis registreeritud ettevõte. Eesti andis selles kuriteos süüdistatava Eestis elanud Ukraina kodaniku USA-le välja eelmise aasta jaanuaris.  

"Piiriülese kuritegevuse tõkestamine on olnud ja on tulevikus veelgi kasvav prioriteet," rõhutas justiitsministeeriumi kantsler Tõnis Saar. "Sanktsioonikuritegude tõhus menetlemine on sellest väga oluline osa. Täna sõlmitud leping annab minu hinnangul täiendava motivatsiooni sanktsioonide rikkumistega veel rohkem tegeleda. Põhjus on väga lihtne, siin pole eesmärgiks ainult kuritegude avastamine, menetlemine ja õigluse tagamine, vaid ebaseadusliku tulu suunamine ohvrile ehk Ukrainale. Loodan, et sellest saab tulevikus sanktsioonikuritegude puhul uus normaalsus ka teistes riikides."

"Tänane kokkulepe demonstreerib USA ja meie Eesti partnerite vankumatut otsust katkestada president Putini juurdepääs lääne tehnoloogiatele, millele ta Ukraina-vastase ebaseadusliku sõja pidamisel tugineb," ütles üleandmislepingule alla kirjutanud USA asejustiitsminister Lisa Monaco. "See on oluline samm õigluse ja Ukraina taastamise suunal, mis avab uue tee Venemaa jätkuva jõhkruse vastu võitlemisel. Justiitsministeerium jätkab loovate lahenduste otsimist, et tagada Ukraina rahva vastupanu agressioonile ja nende riigi ülesehitamine."

USA justiitsministeerium jagab konfiskeeritud kriminaaltulu Eestiga riigiprokuratuuri ning maksu- ja tolliameti koostöö eest rahvusvahelise sanktsioonikuriteo lahendamisel.

Konfiskeeritud summat kasutab Eesti kokkuleppe järgi selleks, et aidata üles ehitada Venemaa agressioonisõjas tugevalt kahjustada saanud Ukraina elektrivõrku. Tugi Ukraina elektrivõrgu taastamiseks hakkab käima läbi Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskuse (ESTEV).

20 PÄEVA ENIMLOETUD