Menu

.      

Võrokeelne laulu- ja rahvapidu tõi laulukaare alla ligi 4000 esinejat

  • Kirjutas BNS

Foto: Harri A. Sundell

Põlva Intsikurmu lauluväljakul toimus laupäeval võrokeelne laulu- ja rahvapidu Uma Pido, mis tõi laulukaare alla rekordilised 3900 esinejat.

Lisaks Võru- ja Põlvamaa kooridele tuli palju koore ka mujalt Eestist ja välismaaltki. Peo teema oli 'mäng' ning seetõttu hoidsid pidu koos koorilaulude vahele pikitud Vana-Võromaa laulumängud. Mitmekihilise ja üllatusi täis vaatemängulise etenduse ettevalmistustes lõid kaasa lisaks lavastaja Diana Leesalule kunstnikud Marion Undusk ja Martin Mikson, liikumisjuht Ingmar Jõela, nukulavastaja Taavi Tõnisson ja peo vahenumbrite muusikaline kujundaja Ardo Ran Varres ning muusikatoimkond peadirigent Küllike Joosingu juhtimisel.

"Pidu näitas, et mängulisus ja elurõõm on meile abiks kogu elukaare jooksul," ütles lavastaja Diana Leesalu vahetult pärast üritust, "Laulud kõlasid võimsalt ja kogu pidu oli täis võrokestele omast kuraasi."

Esitusele tuli 22 võrukeelset koorilaulu, millest 17 valmisid just selle Uma Pido tarvis. Lauljaid saatis orkester Riivo Jõgi juhatusel ning vürtsi lisas orkester Karmid Torud. Solistidena astusid teiste seas üles Mari Kalkun, Meelika ja Meelis Hainsoo, Contra, Hilje Murel ja Andres Mähar. Kaasa lõid eri põlvkondade tantsurühmad. Pidu lõppes ansambli Kõhukesed saatel peetud simmaniga.

"Igal peolisel, olgu siis parkimistiimis, toitlustusleti taga või rohesaadikuna prügikastide juures, rääkimata koorijuhtidest, lauljatest, tantsijatest, lastekooride saatjatest, vabatahtlikest, loomingulisest meeskonnast, oli peo õnnestumises oluline osa," ütles peakorraldaja Merike Tigas. "See tõi tänupisarad silma."

Uma Pido eelkontsert täitis juba reede õhtul Põlva Maarja kiriku, kus tuli esitusele Põlva kihelkonna rahvaviisidele ja -laulutekstidele loodud teos "Tähemõrsja", mille autor on helilooja Erki Meister. Teose kandsid ette ansambel Miinus Seitse ja mainekad instrumentalistid Jaan Otsa dirigeerimisel.

Võrukeelne rahva- ja laulupidu on suurim üleilmne võrokeste kokkutulek ja seda peetakse alates 2008. aastast. Pidu käib külakorda kahe Vana-Võromaa suurema keskuse, Võru ja Põlva vahel. Esimene pidu peeti Võrus Kubija lauluväljakul, teine pidu oli aastal 2010 Põlvas Intsikurmus, kolmas pidu 2013. aastal jälle Võrus Kubijal, neljas 2016. aastal Põlvas ning 2018. aastal Võrus.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD