Menu

.      

Võrumaal tuvastati sigade Aafrika katku viirus surnud metsseal

  • Kirjutas BNS

Võrumaal tuvastati sigade Aafrika katku viirus surnud metsseal

Põllumajandus- ja toiduameti loomatervise ja -heaolu osakonna juhataja Olev Kalda sõnul näitab juhtum, et viirus ei ole Eesti metsadest kuhugi kadunud. „Viimane viiruspositiivne metssiga tuvastati neli kuud tagasi Põlvamaal. Seega näitab Võru vallas tehtud metssea proov, et viirus on Eestis endiselt levimas,“ ütles Kalda.

Tänavu on Eestis reedese seisuga sigade Aafrika katk tuvastatud seitsmel metsseal, millest üks Põlvamaal ja kuus Võrumaal.

Vähesed leiud ei anna alust kindlustundeks. Sigade Aafrika katku viirus, nagu iga teinegi viirus, on pidevas muutumises ning kõik nakatunud metssead ei hukku, kandes samas viirust edasi, nakatades teisi karjaliikmeid. Taud on endiselt meie metsades elujõuline ja ohustab kodusigu.

Kalda sõnul on ka naaberriigis tuvastatud viiruspositiivseid metssigu ning tabandunud on ka farm. „Läti teavitas kodusigade haigestumise juhtumist neljapäeval. Tegemist on üle 500 seaga farmiga, mis asub 40 kilomeetri kaugusel Eesti-Läti piirist Valmiera piirkonnas,“ lausus Kalda.

Valmiera piirkonnas on sellel aastal sigade Aafrika katk diagnoositud 79 metsseal. „Seega samamoodi nagu ka Eesti kogemus näitab, tuvastatakse sigade Aafrika katku kodusigade juhtumid nendes piirkondades, kus viirust on tuvastatud ka metssigadel. Selle ilmselge seose pärast on väga oluline, et seapidajad rakendaksid järjepidevalt bioturvalisuse meetmeid, et vähendada viiruse farmi levimise riski,“ lisas Kalda.

Juhul, kui keegi leiab hukkunud metssea, siis tuleb sellest teatada rakenduse kaudu või helistades infotelefonil 605 4767.

20 PÄEVA ENIMLOETUD