Menu

.      

Kallas: minu viimaseks tööks peaministrina jääb NATO tippkohtumine

  • Kirjutas BNS

Kallas: minu viimaseks tööks peaministrina jääb NATO tippkohtumine FOTO: Aigar Nagel

Kaja Kallas kinnitas, et tema viimaseks tööks Eesti peaministrina jääb NATO tippkohtumine ja siis hakkab ta valmistuma juba uueks ametiks Euroopa Liidu kõrge välisesindajana, kirjutab Postimees. 

Kallase sõnul on Reformierakonna soov, et senine koalitsioon jätkab ka siis, kui Reformierakonda juhib Kristen Michal. "Meie nägemus ju tegelikult ei muutu, meie erakonnal on programm ja punktid kokku pandud ning Eesti ees on endiselt need väljakutsed, mis olid eile. Kõik need väljakutsed on ka täna ning nendele väljakutsetele tuleb leida lahendused," rääkis Kallas. 

Kallase sõnul teeb ta ära NATO tippkohtumise ja pärast seda tahab puhata, sest enda sõnul pole ta väga pikalt puhata saanud. "Seejärel algavad ettevalmistused kuulamiseks. Minu jaoks on oluline verstapost Ursula von der Leyenile mandaadi andmise hääletus 18. juulil Euroopa Parlamendis ja kui see ei lähe läbi, siis on kõik uued maa- ja merepildid ning see tähendab ka seda, et kogu see pakett on lahti. Aga kui see saab kinnituse, siis sealt edasi algab minul töö valmistumaks Euroopa Parlamendi kuulamisteks," rääkis Kallas. 

Kallase sõnul ootab ta põnevusega oma uut väljakutset. "Ootan põnevusega endale uute asjade selgeks tegemist ja täiesti uutel jahimaadel võitlemist," lisas Kallas. 

Reformierakonna juhatus otsustas laupäeval konsensuslikult nimetada uueks peaministrikandidaadiks Kristen Michali.

Michal tänas erakonda usalduse eest ning lubas vastutust väärikalt kanda. Ta rõhutas, et tema visiooni nurgakivi on kindlus kogu Eestile.

"Eesti inimesed vajavad kindlust, et meie kodu ja maa on kaitstud ning riik hästi juhitud. Kindlasti saab koalitsioonileppe ülevaatamisel oluliseks prioriteediks kindlus riigikaitses, majanduse konkurentsivõime tugevdamine ja riigirahanduse korrastamise jätkamine. Eesti peab olema koht, kus ette võtta, kus on äge elada, kus on mõnus lapsi kasvatada ning riik, mille üle uhke olla," sõnas Michal.

Erakonna juhatuse koosolekul otsustati moodustada valitsuskoalitsiooni läbirääkimisteks delegatsioon, kuhu kuuluvad Kristen Michal, Hanno Pevkur, Jürgen Ligi, Maris Lauri, Erkki Keldo, Timo Suslov, Signe Riisalo, Urmas Klaas ja Gerrit Mäesalu.

"Mida kiiremini koalitsioonileppe uuendamises selgusele jõuame, seda parem Eestile," tunnistas Michal.

Erakonna peasekretär Timo Suslov märkis, et Michal on peaministrikandidaadiks tugev kandidaat.

"Kristen on olnud erakonna liige juba 27 aastat. Mitmekordse ministrina on tal hea ettevalmistus ja tugev poliitiline kogemus kandmaks peaministri rolli," selgitas Suslov. "Keerulistel aegadel on vaja kindlakäelist juhtimist ning jätkata riigirahanduse seisu korrastamist. Olen kindel, et Kristen saab eesseisvate väljakutsetega hästi hakkama ja tal on erakonnast selleks ka kindel toetus."

Juhatuse koosolekul lepiti Suslovi sõnul ka kokku, et erakonnale valitakse uus esimees 8. septembril toimuval üldkogul.

Kaja Kallas esindab Eestit peaministrina NATO tippkohtumisel, mis toimub 9.–11. juulini Washingtonis. Seejärel esitab Euroopa Komisjoni välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja kandidaadiks nimetatud Kallas peaministriametist tagasiastumispalve.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD