Vene toll ja piirivalve kurdavad ülekoormuse üle Eesti piiril

Vene toll ja piirivalve kurdavad ülekoormuse üle Eesti piiril FOTO: Kalev Annom

Venemaa ja Eesti piiril asuv Jaanilinna tollipunkt on üle koormatud ning Vene tolli- ja piirivalveteenistused on oma tööd seetõttu hoogustanud, kuulutas neljapäeval Vene Loode tolliameti pressiteenistus.

"Jaanilinna tollipunkti läbiv keskmine ööpäevane tollipiiri ületavate isikute arv ületab oluliselt kontrollpunkti jalakäijate osa kavandatud ööpäevase läbilaskevõime," seisab teates.

Varem teatas tolliamet Interfaxile, et Jaanilinna tollipunkti projektvõimsus on 7000 inimest päevas. "Venemaa tolli- ja piiriteenistused töötavad tugevdatud režiimis," lisas pressiteenistus.

Ametkond süüdistas selles Eesti poole otsust piirata Narva-1 kontrollpunkti lahtiolekuaega ja sulgeda jalakäijate kontrollpunkt Narva-2. Reisijatevoo suurenemist mõjutab Vene tolliameti sõnul oluliselt ka Vene-Soome piiril Soome piiripunktide sulgemine.

Toll palub seda teavet arvestada piiriületuste planeerimisel ning valida marsruut läbi Šumilkino ehk Eesti pool Luhamaa ja Kunitšina Gora ehk Eesti pool Koidula autode kontrollpunktide. Need töötavad ööpäevaringselt.

Alates juunist kurdavad Jaanilinnas ja Narvas Venemaa-Eesti piiri ületada soovijad ebatüüpiliselt pikkade järjekordade üle. Suhtlusvõrgustikes olevate teemarühmade teabe kohaselt võtab piiriületus praegu aega keskmiselt neli kuni kuus tundi, mõni päev üle kaheksa tunni.

Varem hoiatas Venemaa julgeolekuteenistuse Peterburi ja Leningradi oblasti piirivalveosakond ummikute eest Jaanilinna-Narva jalakäijate piiripunktis nädalavahetustel, pühadel ja teatud kellaaegadel tööpäeviti.

Praegu saab Leningradi oblastist Eesti piiri ületada vaid jalgsi. Kontrollpunkti liiklus autodele on alates 1. veebruarist rekonstrueerimiseks suletud.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD