EESTI ELU

Lugeja küsib, Tööinspektsiooni jurist vastab: millal pean saama lõpparve?

Lugeja küsib: Tööandja ütles mulle, et töösuhe on läbi ja et ma enam tööle ei tuleks, kuna tal ei ole mulle enam tööd anda. Olen juba mõnda aega kodus olnud, aga lõpparvet pole endiselt saanud. Kas nii on õige?

 Vastab Tööinspektsiooni töösuhete nõustamistalituse juhataja Anni Raigna: Esimesena tekib küsimus, kas töötaja oli töösuhte lõppemisega nõus. Kui tööandja tegi ettepaneku töösuhte lõpetamiseks ning töötaja oli sellega nõus, lõppes töösuhe poolte kokkuleppel. See, kas kokkulepe on sõlmitud kirjalikult või suuliselt, ei mängi rolli – oluline on, et pooled on soovinud töölepingu lõppemist. Kuigi vorminõuet seadusest ei tulene, soovitame ka poolte kokkuleppel töösuhte lõpetamise kirjalikult või näiteks e-kirja teel fikseerida. Tööandjal on kohustus n-ö lõpparve (saamata jäänud töötasu, puhkusehüvitis jms) välja maksta töösuhte lõppemise päeval. Kui tööandja seda teinud ei ole, tasuks uurida, milles asi. Kui sellest pole kasu, võib saamata jäänud töötasu ja/või hüvitiste osas teha avalduse töövaidlusorganile. Siinkohal lisan, et töövaidluskomisjonis saab saamata jäänud töötasu nõuda kolm aastat, erinevaid hüvitisi (sh puhkusehüvitis, viivis) aga neli kuud.

Olukorras aga, kus töötaja tegelikkuses ei olnud nõus töösuhte lõppemisega kuid lahkus eeldusel, et tööandjal tööd anda ei ole, ei saa lugeda töösuhet poolte kokkuleppel lõppenuks, sest  tööandja ei saa töösuhet ühepoolselt suuliselt üles öelda. Kui tööandja soovib töösuhte üles öelda, siis peab ta töötajale tegema ülesütlemisavalduse, mis on kirjalik või kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis ja põhjendatud. Juhul, kui töö sai otsa, saab rääkida töösuhte erakorralisest ülesütlemisest majanduslikel põhjustel (koondamine). Koondamise korral on ette nähtud etteteatamistähtaeg (oleneb staažist) ja koondamishüvitis. Tööleping loetakse lõppenuks ülesütlemisavalduses näidatud kuupäeval ja alusel, kui avaldus on teisele lepingupoolele edastatud. Niisiis, kui tööandja ütleb töötajale suuliselt, et ta tööle enam ei tuleks, aga töötaja ei ole sellega nõus, siis peab ta tööandjale sellest teada andma. Senikaua kuni tööandja pole ülesütlemisavaldust (nt e-kirjal, paberil, SMSiga) esitanud, on töösuhe kehtiv ning töö tegemine (või vähemalt selle nõudmine) töötaja poolt ja töötasu maksmine tööandja poolt kohustuslik.

Seega antud juhul oleneb vastus sellest, kas töösuhte lõpetamine oli kokkuleppeline või ühepoolne. Kui töösuhe lõpetati poolte kokkuleppel, oleks pidanud tööandja saamata jäänud tasud ja hüvitised välja maksma töösuhte lõppemise päeval. Kui aga poolte kokkulepe puudub, on töösuhe kehtiv ja peaksite lõpparve nõudmise asemel tööle minema (tööd küsima). Kui töösuhte jätkamise vastu huvi puudub, peaksite töösuhte üles ütlema või tegema tööandjale ettepaneku töösuhte lõpetamiseks.

Koolikokk jagab kavalaid nippe, kuidas katta soodsalt suurpere jõululaud

pixabay

Jõulud on küll maagiline aeg, kuid lisaks kingitustele tuleb peredel katta ka külluslik toidulaud, mis tähendab kiiresti kahanevat pangaarvet. Kavalaid nippe suurpere jõululaua soodsaks katmiseks jagab Daily koolikokk Evelyn Bauman.

Pühade-eelne inventuur kappides

Paljudes kodudes on kapid täis erinevaid konserve ja poolikuid pakke kuivainetega ning sügavkülmas ootavad erinevad lihatükid ja kottidesse pakitud hakkliha. Ometi leiavad need samad asjad tee poenimekirja. „Olemasolevatele toiduainetele kasutuse leidmine vähendab poearvet märgatavalt. Poolik pakk rosinaid või kuivatatud ploome leiab väga hästi kasutust jõulupraes, makaronidest võib teha salatit, konservtomatitest hõrgu kastme prae kõrvale ning hakklihast valmib maitsev pikkpoiss“ soovitas kogenud koolikokk.

Planeeri ja koosta nimekiri

Enne kiiret jõuluaega koosta eelarve, mille piires peab terve pere söönuks saama. Et toidupoes maitsvate jõuluhõrgutiste vahel pea kaotamist vältida, koosta nimekiri roogadest, mida laual näha soovid ja vastavalt sellele ka ostunimekiri. „Nimekirjaga poes käimine aitab keskenduda ainult vajalikule ning annab juba kodus aimu, millise väljaminekuga tuleb arvestada,“ õpetas Bauman.

Otsi allahindluseid

Planeerimine võtab küll aega, kuid säästab ka raha. Erinevatest toidupoodidest mööda kõndides astu sisse ja vaata, kas leidub hea pakkumine mõnele tootele, mida oled planeerinud jõululaual pakkuda. Samuti ei tasu eelarvamustega suhtuda pakkumistesse, mis postkasti igapäevaselt täidavad – võib-olla ootab allahindlus poes, mida teie pere kunagi ei külasta!

Valmista toit ise

Erinevate vürtsidega maitsestatud ja hõrkude glasuuridega jõulupraed poelettidel on väga maitsvad, ent isetehtud praad tuleb kindlasti soodsam.

„Suurele perele jõulutoidu valmistamiseks võiks minna turule, valida sobiva lihatüki, määrida see kodus soola, pipra, sinepi ja küüslauguga kokku ning panna siis ahju küpsema. Turul kauplevad talunikud teevad tihti ka suuremale kogusele lihale parema hinna,“ jagas koolikokk kavalaid nippe.

Lihtsuses peitub võlu

Mida rohkem koostisosasid on retseptis, seda kallimaks toit kujuneb. „Eestlaste jõululaual on alati olnud lihtsad ja kodused toidud. Samasugust tava võiksid inimesed ka tänapäeval järgida, koormamata jõulupraadi põnevate maitsete ja lisanditega, mis kokkuvõttes praele hinda lisavad,“ rääkis Daily kokk.

Valmista toitu varuga

Suurema koguse toidu valmistamine nõuab suuremat tööd ja vaeva vaid ühel õhtul, ent hommikul saab järelejäänud jõulupraest lihtsa vaevaga valmistada võileibasid ja järgmiseks õhtuks maitsvat suppi. „Jõulude ajal võiks inimesi juhtida mõõdukus, sest oluline on ju perega koosveedetud kvaliteetaeg. Kindlasti ei ole jõulud võistlus uhkeima toidulaua tiitli saamiseks, mille nimel kodukokk vaid aega pliidi ääres peab veetma“ sõnas Bauman.

Viis levinud apsu jõuluprae küpsetamisel

FOTO: V
Jõuluõhtu läheneb iga päevaga ja koduköökides käivad juba ettevalmistused maitsvaks pidulauaks, mille uhkuseks on ikka ja alati hõrk jõulupraad. Traditsioonilise seaprae valmistamine nõuab küll pisut aega ja vaeva, kuid nauditav maitseelamus on seda igati väärt. Kuidas rõõmustada peret ja külalisi aga sellise jõulupraega, mis jätab helge mälestuse ka järgnevaks aastaks? Rakvere tootekategooria juht Heli Sepp pani kirja kõige levinumad apsud ahjuprae valmistamisel ja jagab praktilisi soovitusi, kuidas neist kauge kaarega mööda minna. 
 
Pistad liha külmikust otse ahju
Enne kuumtöötlemist peaks liha umbes tunni toasoojas seisma, et ahju pannes ei toimuks suurt temperatuurimuutust ja praad hästi pruunistuks. Liha võib soovi korral enne kuumtöötlemist hoida külmkapis meelepärases marinaadis umbes ööpäeva.
 
Liha jääb tooreks
Liha valmimisaeg sõltub ahjuprae suurusest, kuid üldjuhul arvestatakse 1 kg liha kohta 90 minutit küpsemisaega. Soovitatav on kasutada lihatermomeetrit või niinimetatud praevalvurit, mis annab märku, kui roog on valmis. Liha on küps, kui terava noa või vardaga torgates ei tule punakat vedelikku. Eralduv vedelik peab olema läbipaistev ja selge.
 
Maitsestad üle
Vürtsid, maitsetaimed ja köögiviljad aitavad prae veelgi pidulikumaks ning maitsvamaks muuta. Samas tasub jälgida, et maitseained ei varjutaks lihatoidu loomulikku maitset, vaid tooksid lihale omase maitse paremini esile ja annaksid juurde soovitud maitsevarjundi. Väga sobilikud maitseandjad on kohalikud maitseköögiviljad nagu küüslauk või mugulsibul. Loomulikult võib lihatüki lihtsalt kokku hõõruda soola-pipraseguga või näiteks sinepi-meeseguga ja lasta enne ahjupanekut veidi seista.
 
Lõikad liiga vara lahti
Enne lahtilõikamist võiks lasta valmis prael 5–15 minutit seista, et lihamahlade liikumine peatuks. Nii ei valgu lahtilõikamisel vaagnale liigset väärtuslikku vedelikku. Liha lõigatakse ristikiudu ka pärast küpsetamist. See lühendab lihaskiude, tehes portsjonitükid õrnemaks ja pehmemaks.
 
Kasutad nüri nuga
Liha lahtilõikamiseks peab olema kindlasti terav nuga, et me ei närustaks lõikepinda. Nuga peab libisema kergelt läbi liha. Nuga on nüri siis, kui sibulat või tomatit lõigates libiseb tera paigast ega tee kohe sisselõiget. Samuti vajab nuga teritamist, kui selle teral on näha täkkeid või muid vigastusi.

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD