Ansip ja Ligi: arstid esitasid palkade osas valeandmeid

Peaminister Andrus Ansipi ja rahandusminister Jürgen Ligi sõnul on esmaspäeval streiki alustanud arstid esitanud palkade osas valeandmeid.

"Miks üldse tuli tahtmine tellida? Sellepärast, et arstide liidu esindaja väitis ekraanil kogu Eesti rahvale, et tegelik arstide keskmine palk on 1200 eurot kuus. See tundus nii uskumatuna, et otseloomulikult tekkisid kõhklused ja kahtlused," põhjendas Ansip valitsuse pressikonverentsil maksu- ja tolliametile arstide deklareeritud tulude kohta läinud nädalal päringu tegemist.

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul kogub riik andmeid avalikes huvides. "Kui meil on töötüli, kus üks huvigrupp esitab selgelt valesid numbreid, siis see, kellele näpuga näidatakse, peab vastama tegelike numbritega," ütles Ligi valitsuse pressikonverentsil. "Kui üks huvigrupp väidab mingeid numbreid, mis ei vasta tõele, teeb võrdlusi, mis ei vasta tegelikkusele ei rahvusvaheliselt ega riigisiseselt, siis tuleb sellele vastata," lisas Ligi. Ligi sõnul ei ole eksitav arstide välismaalt teenitud tulu arvestamine nende sissetuleku arvestamisel Eesti kontekstis.

Perearstide ja õdede liidu ettepanekut tõsta tervishoidu lisaraha leidmiseks lahja alkoholi aktsiisi kange alkoholiga samale tasemele ei pidanud rahandusminister heaks ideeks. "Kui keskenduda ainult ühele maksuliigile, siis see on rahanduslikult probleem," ütles Ligi. Halva näitena tõi Ligi välja kultuurkapitali rahastamise hasartmängumaksu kaudu. "Me ei suuda hasartmängupoliitikat ajada, sest me teame, et me tõmbame kultuurilt raha ära," sõnas Ligi. "Miks peaks kultuur olema huvitatud sellest, et rohkem joodaks, suitsetataks ja kasiinos käidaks," lisas ta.

Maksu- ja tolliameti koostatud tervishoiutöötajate sissetulekute ülevaatest selgub, et tänavu kaheksa kuu arvestuses oli arstide keskmine kuu brutotasu 1969 eurot, kirjutas Postimees teisipäeval. Tervishoiutöötajate keskmise kuupalga sisse ei ole arvestatud ettevõtlustulu, dividenditulu ega välistulu. Keskmise kuupalga saamiseks on arvestatud inimeste palgasumma kõikidelt Eesti tööandjatelt kuude lõikes ning võetud kuupalkadest aasta keskmine.

Tervishoiutöötajate streik algas esmaspäeval Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH), Ida-Tallinna keskhaigla (ITK), Lääne-Tallinna keskhaigla (LTKH) ja Tartu ülikooli (TÜ) kliinikumi plaanilise ambulatoorse arstiabi süsteemis. Ei tehta plaanilisi ambulatoorseid vastuvõtte, samuti diagnostilisi uuringuid ja laborianalüüse plaanilistele ambulatoorsetele patsientidele.

Alates tulevast esmaspäevast liituvad streigiga Pärnu, Viljandi,  Narva ja Kuressaare haiglate plaanilise ambulatoorse arstiabi süsteem ning PERH-is, ITK-s, LTKH-s ja TÜ kliinikumis laieneb   streik  plaanilise statsionaarse arstiabi süsteemi. Streigi maksimaalne võimalik ulatus on kogu plaanilise arstiabi peatamine Tallinnas, Tartus, Pärnus, Viljandis,  Narvas  ja Kuressaares.

Streigi ajal töötavad kiirabi, erakorralise meditsiini osakonnad ja patsientidele osutatakse vältimatut arstiabi. Plaanilist arstiabi osutatakse kuni 18-aastastele lastele, rasedatele ja onkoloogilist ravi saavatele patsientidele.

"Taotleme üleriigilise kollektiivlepingu sõlmimist, et saaksime ravida patsiente oma kodumaal, töötades normaalse koormusega ja motiveeriva palga eest," ütles tervishoiutöötajate kutseliidu president Iivi Luik.  bns

Comments  
  +6
aga esimesed 30 miljonit eurot pandi juba ESM-i poole teele..
  +6
On nende arstidega kuidas on, aga Ansip ja Ligi võiksid oma andmed täiesti avaldamata jätta, sest neid ei usu ega usalda nagunii enam keegi.
  +7
...tuua võrdluseks välismaal teenitud tipparstide palgad ja järeldada sellest: Eesti arstidel, med. töötajatel head palgad. Soomes teenivad ka head ehitajad 5000 eurot kuus,see ei tähenda, et Eestis niipalju teenivad

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD