Erkki Koort peab Viljandi peksjate karistusi naeruväärseteks

Postimehega politseinikevastasest vägivallast rääkinud siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsleri Erkki Koorti jutust selgub ministeeriumi rahulolematus justiitsministeeriumi alluvusse kuuluva prokuratuuri tööga ning muuhulgas nimetab ta naeruväärseks Viljandis politseinikke peksnud kambale määratud karistusi.

Koortsi sõnul hakkasid esimesed signaalid, et tunnetuslikult on tekkimas probleem ja politseinike vastaste rünnakute arv suureneb, tulema juba 2010. aastal. "Seetõttu analüüsisime politseinikevastaste rünnete mahtu aastail 2006–2011," rääkis Koort.

Tema sõnul on hakanud kõlama väited, et politseiniku ründamine peaks õigusemõistmises olema käsitletav täiesti tavapärase tavakodaniku ründamisena. "Mina sellega nõustuda ei saa. Iga rünnak väärib hukkamõistu, aga politseiniku ründamine on rünnak kogu ühiskonna vastu. Kui ühiskonnas võtab maad seisukoht, et taolised rünnakud ongi normaalsed ja neid ei peagi üldisest statistikast eristama, siis ühel hetkel ei saa me end enam millegi suhtes turvaliselt tunda," ütles Koort Postimehele.

Tema sõnul ei ole tegemist kitsa juriidilise kaasusega kriminaalõiguse loengus, kus laual on kümme rida teksti, soe ruum ümberringi ja turvaline keskkond, ning siis spetsialistid arutavad selle üle. 75 protsenti politseinikevastastest rünnetest toimub tänaval, kus ei ole soe ja mõnus keskkond.

"Ühiskond ei saa siin jätta politseinikku kaitseta ja öelda, et see on väheoluline õiguslik nüanss, kas politseinik teatab enda ründamisest või mitte. Ja kui teatab, siis võtab menetlus aega aastaid ega jõua lõpplahenduseni. On arusaadav, et politseinik pole huvitatud kannatanuna kaks aastat kohtus käima ja nägema, kuidas tema ründaja endiselt vabaduses on ja talle kohtusaalis näkku naerab. Kui ta üldse kohale suvatseb tulla. Ühesõnaga, kiire menetlus sellistel juhtudel on vältimatu," arutles Koort.

Tema sõnul ei saa siseministeerium probleemi lahendamisel sekkuda prokuratuuri töösse ja kohtupraktikasse. "Teisalt oleks väga kummaline öelda politseijuhile, et kuule, sa pead oma inimeste eest seisma. Ma arvan, et seda ei pea ühele juhina käituvale ja mõtlevale inimesele ütlema, ta peab sellest ise aru saama," rääkis Koort.

Tema sõnul on Viljandi juhtumi puhul menetlejad läinud kergema vastupanu teed, lahendades politseinike ründajate süüasja kokkuleppemenetluses. "Mina kui kodanik olen sellega sada protsenti nõus. Ka minu jaoks ei olnud see lahendus samamoodi õiguspärase ootusega vastavuses. Need karistused olid naeruväärsed, aga seda otsustab lõppkokkuvõttes ikkagi kohus. Samas on siseministeeriumil raske midagi muuta või ette kirjutada. Kohus kui sõltumatu õigusemõistja on sellise otsuse langetanud. Ja kui prokurör on läinud kokkuleppemenetluse teed, siis Eesti kohtusüsteem sellist otsust edasi kaevata ei võimalda," märkis Koort.

Tema sõnul peavad prokurör ja kohtunik nägema ette oma tegude tagajärgi. "Kui need karistused on kerged või isegi olematud, siis need julgustavad teisigi mitte õiguskuulekaid inimesi edaspidi korrakaitsjaid ründama," leidis Koort.

Comments  
  +17

Quoting Ahjualune:

Pedesid tuleks peksta ja neid kes kõva palka saavad aga tööl ei käi.

,,,keda sa pedede all mõtlesid? Äkki kuluks hoopis vallandada neid, keda mittetegemiste eest maksumaksja üleval peab pidama. Ehe näide ju sul kodukandist võtta, kus joodikud töötavad politseis ja süüdimatult. Nimesid vast tead isegi kui baare oled külastanud ja kohanud ametnikku, ila suust tilkumas, käpuli põrandal. Rahvas näeb aga vaikib. Kardetakse aga ei tea keda, nii ka sinuga. Korrumpteerunud pask, kus vohab piirikaubandus, joomised, perevägivald jne.
  -10
Pedesid tuleks peksta ja neid kes kõva palka saavad aga tööl ei käi.
  +6
Miks pole siseministrilt midagi kuulda - kas käib sama usinalt tööl nagu Laari Mart ?
Kommaritele omaselt on kõik politseijõud pandus teenima näilisust. Enamus ei taga mitte tegelikku Eestimaa elanike turvalisust vaid varitsevad föönidega suurte maanteede ääres põõsastes. Enam ei abistata ega hoiata - nüüd ainult trahvitakse iga pisemagi eksimuse eest. Ja vaidlustamine kohtus on reeglina kallim kui trahv ise.
  +2
Järelikult pole raskekehavigastuse tekitamine tõsinekuritegu. Hamba väljalöömine või pooleks löömine on sisuliselt hamba osaline või täielik ambuteerimine ja seda tuleks käsitleda raske pöördumatu kehavigastuse tekitamisena.
Mul jääb vaid üles kutsuda mitte reageerima selliste prokuröride ja kohtunike isiklikele väljakutsetele, seda siis nii politsei, kiirabi kui tuletõrje tasandil.

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD