ETV: politseijuhid vaikisid maha sadade inimeste valekaristused

Ida prefektuuri liiklustalitus määras mullu 178 inimesele taatlemata kiirusemõõtja andmete põhjal ebaseadusliku trahvi, mille politsei- ja piirivalveameti (PPA) juhid alates peadirektor Raivo Küüdist teadlikult maha vaikisid, teatas ETV saade "Pealtnägija".

Viru ringkonnaprokuratuur alustas juhtunu uurimiseks kriminaalmenetlust, teatas ETV uudistesaade "Aktuaalne kaamera". Juhtunuga seotud Ida prefektuuri liiklustalituse juht Alvar Ottokar on alates sellest nädalast viidud madalamale ametikohale.

Raivo Küüt ütles "Aktuaalsele kaamerale", et ta vabandab kõigi ebaseaduslikult trahvi saanud inimeste ees ning politsei üritab neile inimestele trahvi tagastada.

Siseminister Ken-Marti Vaher ütles "Aktuaalsele kaamerale", et tegemist on kahetsusväärse juhtumiga. Vaheri sõnul algatas siseministeerium sellel nädalal teenistusliku järelevalve, et selgitada välja, kes ja miks ei astunud koheselt samme rikkumise lõpetamiseks.

Politsei sisekontroll avastas märtsis Ida prefektuuri liiklustalituses toimunud valetamise ning taatlemata Stalkeri kiirusemõõtja kasutamise ja tegi PPA peadirektorile Raivo Küüdile ettepaneku karistada viit süüdlast. Küüt ja tema meeskond otsustasid kedagi mitte karistada, ebaseaduslikult trahvi saanud inimesi ei teavitatud ja avalikkust ei informeeritud.

Ida prefekt Aldis Alus ütles "Pealtnägijale", et ettepaneku süüdlasi mitte karistada tegi tema. Aluse kinnitusel mõõtsid politseinikud taatlemata seadmega kiirust mullu 13. augustist 21. detsembrini. Selle ajavahemiku jooksul koostas Ida prefektuur kiiruse ületamisega seonduvaid väärteorikkumise protokolle 1920 ja 178 nendest olid koostatud õigustühiselt, võttes aluseks taatlemata seadme näitu.

Liiklustalituse juht Alvar Ottokar teadis, et nendele inimestele on tehtud juriidiliselt õigustühine trahv, märkis "Pealtnägija".

Lugu algas mullu 12. augustil, mil liikluspolitsei Škodale paigaldatud kiirusemõõteseadme üheaastane taatlustähtaeg läbi sai. Aluse sõnul oli mõõteseadmel selline puudus, millel polnud mingit seost kiiruse mõõtmisega. Prefekt selgitas, et selle asemel, et panna seade riiulile ootama õiget aega, jäeti see sõidukisse.

Ottokar on uurijale väitnud, et süüdi oli siseministeeriumi infotehnoloogiakeskus SMIT, kellel ta korduvalt palus tehnika korda teha. SMIT-i ametnik väitis, et Ottokar pole selle probleemiga nende poole pöördunud. Ottokar jättis taatlustähtaja tähele panemata ja lasi kiirusemõõtjaga kiirust edasi mõõta veel neli kuud, märkis "Pealtnägija".

Sisekontrolli juurdluse kokkuvõttest tuleb välja, et Ottokar käskis oma alluvatel taatlemata kiirusemõõteseadmega tööd edasi teha. Aldis Aluse sõnul ei ole juurdlus tuvastanud, et Ottokar teadlikult käskis selle seadmega tööd teha.

Teise olulise süüteona toob juurdlus esile teadliku valetamise. Ottokar väitis, et ta tõstis politseiauto katkisesse ja taatlemata Stalkeri kiirusemõõtjasse ümber mootorratta terve kiirusemõõturi bloki.  Samas poleks tema seda tohtinud teha, samuti ei teadnud keegi teine vahetamisest midagi. Sellise versiooniga vabandas Ottokar oma teist alluvatele antud käsku, märkis "Pealtnägija".

Konstaabel Mihkli selgitusel ütles Ottokar, et sama kiirusemõõtjaga tuleb tööd edasi teha, aga kiirusmõõteseadme kasutamise protokolli vormistamisel tuleb protokollil teha märge mootorrattal paikneva kiirusmõõteseadme kasutamise kohta.

Liiklusjurist Indrek Sirk selgitas, et politseinikud täitsid kiirusmõõteseadme kasutamise protokolli valesti. "Nad teadsid, et neil ei ole seda aparaati kaasas, aga nad tegid risti hoopis teise kasti ja teise aparaadi ette, mille kohta oli teada, et see on taadeldud ja korras," ütles Sirk.

Aldis Alus tunnistas, et järelevalve liiklustalituse töö üle ei ole olnud piisav. "Minu jaoks oli ohumärk see, et ma sain sellest juhtumist teada alles tagantjärele, kui kõik oli toimunud, oli lõppenud. Ja tänu sellele, et ametnikud ei julgenud oma kahtlused välja öelda, saigi see rikkumine nii pika aja jooksul teoks saada," sõnas ta.

Kui juurdlus 5. märtsil lõppes, tegi sisekontroll politsei peadirektorile Raivo Küüdile ettepaneku karistada Alvar Ottokari ja tema nelja alluvat distsiplinaarkorras. Keegi karistada ei saanud.

Comments  
  +3
sel õllenimelisel läti punasel kütil,
Viis matsi olen maha löönd - ükski neist pole protestinud- mina õige mees. Mine p---se punane Läti kütt,
Sinu ameti vastutusalas võltsiti grupi koosseisus asitõendeid ja see on kriminaalkuritegu. Eriliseks teeb kuriteo see, et asi pandi toime nede poolt kes justkui kuritegevuse vastu võitlevad
  +8
Jaa see Aldis Alus vassis ikka kuidas sai , eriti nõme oli see , kus ta väitis , et ükski 178 karistatust ei kahelnud kiiruse ületamises ja ei vaielnud vastu - seega kiiruse mõõtja oli nagu korras . Seda tema aju ei võta , et kui julged vastu vaielda , leitakse alati sinu vastu teine argument , kas või : politsei töö segamine ja vastuhakkamine !
  +10
Kui võmminärakad kandsid protokolli teise ( mujul oleva) kiirusemõõtja numbri oli tegu teadlikult võltsasitüendi loomisega ja see on oluliselt suurem kuritegu kui kiiruseületamine. Ja politeipättusel on organiseeritud kuritegevuse tunnused.
Küüdike - sinu koht on Maksima turvameees ( kui ülekaalu tõttu sinnagi sobid).
  +6
Selline seaduserikkumine ja ainult madalamale ametikohale. Need 5 või 7 kõik politseiridadest välja. Pidage Eesti rahvas meeles, et kui Teil kiirust mõõdetakse, kõigepealt küsida, kas seade on töökorras ja kui inimene on kiirust ületanud, peaks vabandamisest piisama EI MINGIT TRAHVI
  +5
Aga näe kõik on võimalik.

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD