Menu

.      

Võru haigla sünnitusosakond – uus Elite?

Ajal, kus riigi rahalised võimalused on üha ahtamad, on osa kärpeid tehtud ka sünnitusosakondade arvelt. Nimelt lõpetas haigekassa selle aasta märtsist Tartu erakliinik Elite rahastamise, mis tähendab seda, et see, kes soovib seal sünnitada, peab käima omast taskust välja 1500 eurot senise 500 euro asemel. Privaatsust, mugavust ja tähelepanu ihkav sünnitaja on arusaadavalt mures – rahvarohkes kombinaatsünnitusmajas on oht, et sulle ei pöörata piisavalt tähelepanu. Jäävad üle väikesed maakonnahaiglad.  Kuid kas seal ei ole tegemist sama süsteemiga mis suurtes haiglates ja kas ei jää puudu professionaalsusest?

Mitmeid uuendusi läbi teinud Võru haigla sünnitusosakonna kasuks otsustaja igatahes kartma ei pea. Privaatsust on seal isegi rohkem kui erakliinikus ja ka sünnitajale pööratava tähelepanu poolest ei jää ta erahaiglale alla. Kui sünnitajal on soov veel suurema tähelepanu järele kui seda ühe sünnitajaga päevas sünnitusosakond praegu pakub, siis nüüdsest on Võru haiglas võimalik tellida sünnituse juurde ka isiklik naistearst ja ämmaemand. Kui siia juurde liita veel imeilusad vaated männimetsale ning mugavad ja vabalt saada olevad perepalatid, kuhu võib end sisse seada juba enne sünnituse algust, siis on erahaiglaga võrreldav lukspakett koos. Pole ime, et üks Tartu sünnitaja võrdles Võru haigla sünnituskogemust sanatooriumis käimisega. Seda ta tõepoolest on, sest iga tulijat võetakse vastu nii, nagu tegemist oleks kauaoodatud külalisega.

Seega võiks Lõuna-Eesti sünnitusosakonnast saada alternatiiv nüüd paljudele sünnitajatele kättesaamatuks muutunud Elitele. Ja seda üle Eesti. Sest haiglal on olemas ka pansionaat, kus praegu ootavad sünnitust vene sünnitajad Pihkvast ja Peterburist. Miks seal ei võiks olla ka sünnitajad Tallinnast, Tartust ja Pärnust?

Tasub proovida neid siiapoole meelitada, sest see tooks kasu tervele Võrule: mujalt tulnud inimesed käivad siin ka poes ja tarbivad teenuseid. Elitest tühjaks jäänud koha võiks hõivata just Võru haigla sünnitusosakond.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD