Politseimaja valmib unistustes

Võru politseinikel tuleb ilmselt veel aastaid praegustes oludes töötada. FOTO: VT

Riik on Võru uue politseimaja ehituse taas määramata tulevikku lükanud. Lepingu kohaselt peaks Nöörimaale planeeritav hoone järgmise aasta lõpuks küll mundrimeeste päralt olema, aga ehituse eelarve on külmutatud ning keegi ei tea, millal rahaasjadesse sula saabub.

„Nii suuri investeeringuid täna ei tehta,” ütles Riigikogu sotsiaaldemokraadist liige Kalvi Kõva.

Siseministeeriumi suhtekorraldusosakonna juht Kristina Leer ütles, et maja ehitamise leping on ministeeriumil sõlmitud ning selle kohaselt peab hoone valmima aastaks 2010. „Leping on olemas, seda pole keegi tühistanud,” sõnas ta.

Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) turundusjuhil Annika Loigul polnud suurt midagi lisada. „Investeering on peatatud, kuid keegi pole seda lõpetanud,” lausus ta. Loigu lisas, et planeeritud tööd saavad tehtud, küsimus on, millal.

Tänavu veebruaris sõlmis siseminister Jüri Pihl RKASiga poole miljardi krooni suuruse lepingu, mis nägi ette Narva, Jõhvi ja Võru uue politseimaja ehituse. Lepingu ilmsikstuleku järel külmutas rahandusminister Ivari Padar kavandatud investeeringud, sest oli juba selgeid märke, et Eesti majanduskasv aeglustub ning eelarvet ähvardab puudujääk.

Kõva sõnul seisab Võru politseimaja ehitus järjekorras esimeste seas. „RKASiga on sõlmitud leping ja kui rahad liikuma hakkavad, on see kohe ukse taga,” ütles ta.

Ei tema ega ka Loigu osanud prognoosida, millal see juhtub.

Viimastel kuudel õhus olnud mõte vähendada Võrus töötavate politseiametnike arvu tekitab küsimuse, kas linna ongi uut politseimaja tarvis. Vahest saab arestimaja ning politseinike tööruumid mõnele juba olemasolevale rendipinnale mahutada.

Leeri sõnul ei ole siseministeeriumile ühtegi sellist pakkumist laekunud.

Kõva ei soovita politseimaja rajamise plaanist loobuda, sest kui praegu lahendada politsei ruumiprobleem kuidagi teisiti, tekib kümmekonna aasta pärast ikkagi vajadus uue maja järele.

Kui peaks täituma minister Pihli plaan ühendada päästeamet, piirivalve ja politsei, oleks Kõva sõnul loogiline, et Võru politsei asub Nöörimaal, kus juba töötavad päästeteenistus ja piirivalve.

„Pikas perspektiivis võiks ka keskkonnainspektsioon sinna kolida,” lisas Kõva. Tema sõnul võiks praegu keskkonnaministeeriumi alluvuses töötav inspektsioon saada tulevikus üheks politsei üksuseks.


 


 

LOE VEEL


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD