Tüli Boschwechteri pärast

Esiplaanil ööklubi Boschwechter hoone, mille omanik Pait Reiman ei suuda kuidagi kokkuleppele jõuda klubihoone taga asuva kortermaja elanikega, kes kaebavad klubist kostva lärmi pärast. FOTO: Võrumaa Teataja

KONFLIKT ❯ Tamula-äärsest ööklubist Boschwechter vaid kümne meetri kaugusel asuva kortermaja elanikud on hädas, sest ei saa kõrtsist kostva lärmi tõttu magada. Majaelanikele teevad tuska ka ööklubi juures lärmavad ja purjutavad noored, kes öösiti automakkidest võistu tümpsu lasevad, ning pidulised, kes maja ümbruses põit kergendamas käivad.

„Põhiliselt häirivad lärm ja muusika ning märatsevad noored,” seletas majaelanike eestkõneleja Helve Konks, kes ka ise samas majas elab.

Tema sõnul on olukord kujunenud selliseks, et majaelanikud peavad elama ööklubi rütmis. „Neli uneta ööd nädalas on garanteeritud,” sõnas ta. Eriti hulluks minevat suvel. „Eelmine suvi oli 30 kraadi sooja, aga aknaid lahti teha ei saanud,” kurtis Konks. Tema ise kuulvat Boschwechteri lärmi ka läbi oma häda sunnil paigaldatud kolmikpakettakende. Probleem olevat ka selles, et lärmi ei tee mitte ainult ööklubi ise, vaid ka selle ümber koguneda armastavad noortesalgad, kes seal öösiti käratsevad ja autodega rallitavad.

Helve Konksu sõnul otsis ta läinud sügisel viimases hädas abi Võru linnapea Ülo Tulikult, kes olnud alguses väga abivalmis. „Ta tundus olevat tore mees, ütles, et teeme kohe ära, paneme selle koha kinni, aga hiljem millegipärast loobus sest ettevõtmisest,” kurvastas ta. Küll korraldanud Tulik septembris Boschwechteri probleemi arutamiseks linnavolikogu saalis koosoleku, millest võtsid lisaks temale ning asjaosalistele osa ka abilinnapea Kristjan Võrno ja Võru politseijuht Tauno Klaar. Sel koosolekul olevat pandud paika, et Reiman peab klubile kuu aja jooksul tara ümber ehitama. „Seda ta teinud ei ole,” ütles Konks.

„Inimesed kannatavad juba 20–30 aastat. See kõik mõjub ju närvisüsteemile!” kurtis ta. Probleemiks olevat ka see, et kuna Boshwechteri lärm ja müra olevat linnas üldteada, siis ei lähe selletaguse hoone korterid hästi müügiks ning oma korteritest lahti saada tahtvatel majaelanikel ei õnnestu see mingi nipiga.

„Majas on palju lastega peresid ja laste mänguväljak on sealsamas lähedal. Meid häirib, et maja ümbruses ja pargis urineeritakse, kõikjal haiseb ja pargis ei saa enam päevitada. Ümbruskond on täiesti ära reostatud, peolised viskavad teiste hoovi oma taarat,” rääkis ta.

Majaelanike eestkõneleja sõnul on räägitud ka klubi omaniku Pait Reimaniga ja üritatud talle probleemi selgitada, kuid see pole kuhugi viinud. „Tema ütleb, et on teinud kõik, mis tema võimuses,” ütles Konks. Majaelanikud ei tahtvat ka eriti kaevata, sest neid hirmutab klubi minevik. „Vanasti käis seal must äri, telliti lõbutüdrukuid ja pruugiti narkootikume. Inimesed kardavad oma julgeoleku pärast,” põhjendas ta. Tema on sellegipoolest otsustanud võitlust jätkata. „Teised ütlevad, et nad on selle lärmiga juba harjunud, aga mina ei kavatsegi harjuda!” põrutab Helve Konks.

Majaelanikud: kõrts võiks olla lahti kella 12ni

Teised majaelanikud kõnelevad oma naabermajast märksa leebemalt, kuid oma pretensioonid on neilgi.

„Too juhataja ütles meile, et tulge ise kampa või pange endale kõrvaklapid pähe,” rääkis 77aastane Sven, kes elab majas 1971. aastast peale. „Eks ta muidugi häirib, see kiljumine ja pidurite krigistamine,” avaldas ta arvamust. „Seda on ju kohe korterisse kuulda, kui mõni diskor rääkima hakkab. Aga eks inimene harjub igal pool, ka põrgus!” leidis ta lõbusalt.

Päris igal ööl klubi lärm teda ei sega. „Vahel saan magada, vahel ei saa,” ütles ta. „Suvel olen oma aiamajas ja siis ma sellega kokku ei puutu.”

Teine samas majas elav mees, kes soovis jääda anonüümseks, oli märksa kriitilisem. „Tahaks teada, kes talle üldse andis loa teise korruse pealeehitamiseks?” küsis ta. „Majaelanikelt selleks igatahes luba ei küsitud.” Mehe sõnul on teine korrus probleemiks seepärast, et varjab paljude elanike eest päikese. „Uurige välja, kes loa andis,” nõudis ta. „Kui omavoliliselt, siis tuli otsa!”

Mõlema härrasmehe sõnul oleks lahendus see, kui Boschwechter paneks oma uksed kinni hiljemalt südaööl. „Siis, kui kell 12 lõpetataks, oleksime rahul,” ütlesid nad. „Siis jääks magamiseks aega ka!”

„Mulle ta ka ei meeldi,” ütles Boschwechteri kohta 67aastane Valli, kes elab samuti kõrvalmajas. „Lärm häirib. Eriti siis, kui hommikul kella nelja ajal ventilaatorid tööle pannakse. Jube müra!” Temagi elurütmi mõjutavat ööklubi üpris tugevalt. „Õhtul jääd magama, aga öösel kella kahe-kolme paiku ajab lärm üles ja uni läheb ära.”

Reiman: Konks on kiusupunn

Ööklubi omanik Pait Reiman on pretensioonidega kursis. Kaebajate eestkõneleja Helve Konks on talle tuttav ja tal on tema kohta oma arvamus. „Ta on ehtne kiusupunn, kogu aeg kaebab. Alles natuke aega tagasi helistati mulle päästeametist, et temalt on tulnud kaebus – Boschwechteri korstnast tuleb suitsu ja ta ei saa rõdul pesu kuivatada. Minu meelest on ta ebanormaalne inimene.”

Reiman kinnitas, et on teinud enda poolt kõik, et müra vähendada. „Olen teinud müramõõtmisi ja ventilatsioon, mis asub maja pool, on kinni pandud,” kinnitas ta. „Tänavamüra on palju suurem kui Boschwechteri müra.” Ka on tal enda sõnul kõik korras ehituslubadega. Mis puudutab temapoolset lubadust ehitada klubi ümber tara, siis ka sellega tegeldakse. „Projekt selleks on tehtud,” ütles ta. „Plaanis on muudatused ja ümberkorraldused, et müra vähendada.”

Oma kõrtsi, nagu majarahvas soovib, kella 12 ajal kinni panna Reiman ei kavatse. „Selle lärmiga on nii ja naa. Mõni läheb maale ja ütleb, et kella nelja ajal hakkab lind laulma, teda häirib. Võib ju maale kolida, kui linnaelu ei meeldi.”

Omaniku sõnul on Boschwechteril rikas ja väärikas ajalugu – tegemist on ehitisega, kus tegutses vanal eesti ajal ühiskondlik saun, ning linnapilti ei sobi tema arust hoopis sellised viiekordsed kortermajad nagu see, millega tema vägikaigast veab. „See on aja küsimus, millal nad Tamula äärest maha lõhutakse,” arvas ta.

Politsei: Reiman peaks majaelanikega suhtlema

Võru politseijuht Tauno Klaar, kes on probleemiga hästi kursis, ei nõustunud Reimani kriitikaga Konksu aadressil. „Inimesel on tõesti probleem,” kommenteeris ta. „Minu meelest võiks Reiman majaelanikega rohkem suhelda ja koos nendega tekkinud olukorrale lahendusi otsida.

” Klaari sõnul ei vasta aga päris tõele Konksu väide selle kohta, et Reimanile anti septembris korraldus ööklubi ümber tara ehitada. „Sellist korraldust ei saa anda,” selgitas ta. „Küll andis Reiman ise lubaduse see aed ehitada ja praeguse seisuga seda seal tõepoolest ei ole.” Politseijuhi sõnul on olukord Boschwechteri ümber siiski pisut paranenud. „Nii palju väljakutseid kui varem sinna enam pole,” ütles Tauno Klaar.


 

LOE VEEL

Klaastaara uputus

02-09-2024


 


 

ARVAMUS