Majanduslangus ja ilmastik kärpisid turistide arvu

Rõuge vald on ainus Võrumaa omavalitsus, kes Võrru sõitjaid ka tee ääres endale külla kutsub. FOTO: VT

TURISMIÄRI ❯ Tänavu külastas Võrumaad ligi kolmandiku võrra vähem turiste kui mullu, oma osa on selles nii majanduslangusel kui ka kehvadel ilmadel.

Võrumaa turismiliidu juhatuse esimees ja Arossa turismitalu peremees Tiit Soosaar lausus, et kuigi suvi oli turismitaludele hea, on neil tänavu olnud kliente ligi 30 protsenti vähem kui mullu.

„Varem peeti turismitaludes mitmesuguseid pereüritusi, sünnipäevi ja seminare, kuid tänavu sügisel on need ära langenud,” lausus Soosaar.

Tema sõnul on ürituste kokkukuivamise taga jahtunud majandus. „Inimesed on stressis ega riski eriti üritusi korraldada,” lisas ta.

Võru turismiinfokeskuse konsultant Margita Musting ütles, et tänavu käis infopunktis vähem nii välis- kui ka siseturiste. „Eestimaalasi käis 5–10, väliskülalisi koguni 30 protsenti vähem,” täpsustas ta.

Musting pidas külastatavuse vähenemise põhjuseks vihmast ilma. „Varasematel aastatel käisid välismaalased Võrumaal ka augusti lõpus ja septembri alguses, kuid tänavu oli neid vähem, sest sel ajal aina kallas vihma,” lausus ta. Kindlasti on turistide arvu kahanemises oma osa lumeta talvel.

Maakonda külastanud välisturistide edetabelit juhivad tänavu sakslased, järgnesid lätlased, soomlased, venelased ja prantslased. „Prantslased on hakanud Eestimaad avastama,” lisas Musting.

Siseturistid külastavad tuttavaid

Siseturisti jaoks oli Eestis ringisõitmise peapõhjuseks endiselt sugulaste ja tuttavate külastamine. „Möödunud aastal moodustasid need sõidud 51 protsenti, tänavu 57 protsenti sisereisidest,” ütles Musting.

Teisel kohal olid siseturistidel rannamõnude nautimine, kolmandal kohal sõidud perekondlikele ja muudele isikliku eluga seotud üritustele.

„Võrreldes mullusega vähenes Eestis nii rannapuhkuse kui ka looduslike ja ajaloolis- kultuuriliste vaatamisväärsustega seotud reiside arv,” lausus Musting.

Kõige populaarsem mitmepäevaste sisereiside sihtkoht oli Eesti elanike jaoks- Tallinn, järgnesid Ida-Virumaa ja Saaremaa.


 


 

LOE VEEL


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD